Un oficial guvernamental polonez a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Data publicării:
politia politist polonia shutterstock_545482360
Foto: Shutterstock

Un responsabil guvernamental polonez a fost arestat de serviciile de securitate din Polonia, fiind bănuit că a furnizat Rusiei informaţii secrete despre tacticile pe care guvernul de la Varşovia intenţionează să le folosească în vederea blocării construcţiei gazoductului Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania prin Marea Baltică, relatează luni agenţiile AFP şi Reuters.

politia politist polonia shutterstock_545482360
Foto: Shutterstock

Potrivit serviciului polonez de contraspionaj ABW, respectivul oficial, prezentat sub numele de Marek W, deţinea o poziţie din care se ocupa de proiectele energetice strategice şi astfel a avut acces la informaţii despre strategia Poloniei de a bloca realizarea acelui gazoduct prin care Rusia doreşte să aprovizioneze cu gaze Europa ocolind Ucraina şi Polonia.

Guvernul de la Varşovia consideră că gazoductul Nord Stream 2 va consolida poziţia dominantă a Gazpromului pe piaţa europeană a gazelor şi că face parte dintr-o politică prin care Moscova încearcă să-şi sporească mijloacele de presiune asupra Europei de Est.

Potrivit agenţiei de presă PAP, suspectul a avut contacte cu ofiţeri de informaţii ruşi care lucrează sub acoperire la ambasada Rusiei la Varşovia. Presa poloneză scrie că el lucra la Ministerul Energiei şi a fost arestat pe 23 martie, fiind plasat în arest preventiv pentru trei luni, iar dacă va fi găsit vinovat, riscă până la zece ani de închisoare.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri