Un ofiţer în rezervă al armatei germane, inculpat pentru spionaj în beneficiul Rusiei

Data publicării:
Ecuson cu drapelul Germaniei pe mâneca unei uniforme militare.
Un ofiţer în rezervă al armatei germane, inculpat pentru spionaj în beneficiul Rusiei. Foto: Profimedia

Un ofiţer în rezervă al armatei germane a fost inculpat pentru spionaj între 2014 şi 2020 în beneficiul Rusiei, a anunţat vineri parchetul federal, relatează AFP.

Suspectul este acuzat că le-a furnizat serviciilor secrete ruse informaţii privind rezerviştii Bundeswehr, „apărarea civilă” sau despre consecinţele sancţiunilor economice impuse Moscovei începând din 2014, a precizat parchetul federal într-un comunicat.

El a livrat, de asemenea, elemente privind şantierul gazoductului controversat Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania şi care a fost suspendat în februarie, potrivit aceleiaşi surse.

Suspectul, Ralph G., era ofiţer în rezervă al Bundeswehr şi „conducea un comandament de legătură al districtului în calitate de şef adjunct”, a precizat parchetul federal. Activitatea sa profesională civilă, care nu este precizată, îi permitea, în plus, să facă parte din „mai multe comitete ale economiei germane”.

Între 2014 şi martie 2020, cele două poziţii i-au permis acestui ofiţer în rezervă, „aflat în legătură cu un serviciu de informaţii rus prin intermediul a diferite persoane”, să transmită în „numeroase ocazii documente şi informaţii provenite în parte din surse publice, dar şi din surse nepublice”.

Pe lângă informaţii privind sancţiunile, Nord Stream 2 sau armata germană în general, suspectul a mai livrat Moscovei şi „date personale ale înalţilor gradaţi ai Bundeswehr, între care informaţii private”, potrivit parchetului federal, însărcinat în Germania cu afacerile de terorism şi de spionaj.

El era răsplătit în special prin „invitaţii la manifestaţii organizate de serviciile guvernamentale ruse”.

Mai multe afaceri presupuse de spionaj au înveninat în ultimii ani relaţiile între Moscova şi Berlin.

Justiţia germană l-a condamnat astfel, la sfârşitul lui octombrie, pe un fost angajat al unei firme de securitate informatică la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a transmis Rusiei date privind camera deputaţilor din Germania, mai notează sursa citată de Agerpres.

Un proces a început la jumătate lui februarie împotriva unui om de ştiinţă rus suspectat că a spionat programul spaţial european Ariane în beneficiul Moscovei.

Acuzaţii de spionaj cibernetic împotriva Moscovei au degradat şi ele relaţiile între cele două părţi, chiar înainte de ofensiva rusă în Ucraina.

Rusia este de asemenea acuzată de piraterie informatică la scară largă care a vizat în 2015 computerele Bundestagului şi serviciile cancelarului Angela Merkel, precum şi NATO şi canalul de televiziune francofon TV5 Monde.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri