Sari la conținut

Un oraş din Germania va folosi persoanele dependente de alcool şi droguri pentru a face curat pe străzi

 

Captură NBCNews.com

Deumită "Pick up" dar deja supranumită "Faci curat pentru bere", operaţiunea va fi supravegheată de asistenţi sociali şi se va desfăşura în jurul gării centrale din acest oraş, unde se adună drogaţi, alcoolici şi persoane fără adăpost.

Şase persoane vor începe să cureţe străzile şi să strângă gunoaiele pentru 1,25 euro pe oră, o masă caldă şi trei sticle de bere, precum şi ţigări pentru fumători, afirmă cotidianul Die Welt.

Proiectul a generat deja critici vehemente din partea asociaţiilor pentru ajutorarea celor fără adăpost care denunţă "o muncă la preţ redus". Ele s-au întrebat şi dacă este corect să li se ofere alcool unor persoane dependente pe bani publici.

Responsabilii proiectului Suchthilfe Direkt susţin însă că această operaţiune, deja desfăşurată la Amsterdam (Olanda), urmăreşte reintegrarea în societate a persoanelor dependente de alcool şi droguri.

„Participanţii la proiect sunt persoane care au nevoie de o structură zilnică pentru a se pune pe picioare” a asigurat coordonatorul campaniei, Oliver Balgar, pentru cotidianul Bild.

Obiectivul este să li se permită acestor persoane să intre în contact strâns cu serviciile sociale sau medicale care le pot acorda ajutor pe viitor.

Majoritatea sunt persoane fără un loc de muncă de multă vreme, foarte dependente şi în cazul cărora terapiile au eşuat, a precizat organizaţia într-un comunicat.