Un partid din Suedia cere scoaterea Fidesz din PPE

Data actualizării: Data publicării:
Hungary Holds Parliamentary Elections
BUDAPEST, HUNGARY - APRIL 08: Hungarian Prime Minister Viktor Orban addresses the supporters after the announcement of the partial results of parliamentary election on April 8,2018 in Budapest Hungary. (Photo by Laszlo Balogh/Getty Images)

Partidul Moderat din Suedia va cere excluderea Fidesz din Partidul Popular European (PPE) în urma campaniei premierului Ungariei, Viktor Orban, împotriva preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, scrie Politico, preluat de News.ro.

Chancellor Angela Merkel Meets With Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Viktor Orban, premierul Ungariei Foto: GettyImages

Ulf Kristersson, liderul partidului suedez, a declarat pentru Aftonbladet: „Scopul nostru este, conform regulilor PPE, să obţinem susţinerea a şapte partide membre din cinci ţări diferite pentru a exclude Fidesz”.  Kristersson a precizat că partidul său va lua „o decizie oficială” privind excluderea Fidesz la o şedinţă de partid de săptămâna viitoare. „Este destul de evident că Fidesz nu îşi va schimba atitudinea privind valorile sale fundamentale”, a punctat el.

Sara Skyttedal, principalul candidat al Moderaţilor pentru alegerile europarlamentare, a afirmat că este „normal să existe diferenţe de opinie într-o organizaţie care adună 80 de partide”. Însă ea a adăugat că „trebuie să existe o comunitate de valori care să respecte principiile statului de drept”. „Din păcate, vedem că Fidesz nu respectă acest lucru”, a precizat Skyttedal.

Până în prezent, liderii PPE l-au protejat pe Viktor Orban, fiind conştienţi de importanţa celor 12 locuri ale Fidesz în Parlamentul European. Legislatura se apropie însă de sfârșit, în mai fiind prevăzute noi alegeri pentru Parlamentul European.

Vineri, cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat însă că găseşte campania lui Orban ca fiind „inacceptabilă”. De asemenea, premierul croat Andrej Plenkovic a afirmat că aceasta „transmite mesajul greşit privind politicile de imigraţie ale UE”.

Guvernul de la Budapesta a lansat săptămâna aceasta o campanie finanţată de stat care include panouri stradale, reclame în ziare şi videoclipuri în care sunt atacaţi Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, şi omul de afaceri George Soros, declarat inamicul public nr. 1 al Guvernului de la Budapesta. Campania a reaprins o dezbatere intensă în Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, privind statutul de membru al grupării Fidesz, partidul condus de Viktor Orban.

Bruxelles-ul se află sub controlul „unei majorităţi pro-migraţie”, a afirmat Orban în interviul său săptămânal acordat postului de radio de stat Kossuth, acuzându-l pe Jean-Claude Juncker că cere legalizarea migraţiei în Europa.

Acuzând „elita de la Bruxelles” că nu este obişnuită cu criticile, Viktor Orban a comparat blocul european cu Imperiul Habsburgic, afirmând: „Nu este posibil să ne îndreptăm spre o campanie ca şi cum este sfârşitul secolului XIX, pe timpul lui Franz Joseph, şi să spunem că totul este în regulă, totul este foarte bine, în timp ce una dintre cele mai mari economii din lume a părăsit Uniunea Europeană şi milioane de migranţi au intrat în UE”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri