Un politician italian se laudă pe Facebook că a bătut un român. Reacția MAE

Data publicării:
200


Actualizare 13:30: Ministerul Afacerilor Externe din România a reacţionat faţă de afirmaţiile jignitoare la adresa românilor ale unui politician italian, avocat şi consilier municipal, făcute într-o postare pe Facebook, în care povestea cum a agresat un român.

Redăm comunicatul integral:

„Considerăm inadmisibilă atitudinea exprimată de un politician, reprezentant al administraţiei locale din Italia, ale cărui afirmaţii injurioase la adresa unui presupus român denotă o evidenta atitudine xenofobă si prejudecăţi grave la adresa cetăţenilor românilor în ansamblu, fiind in acelaşi timp un îndemn direct la violenţă. Este inacceptabil ca un oficial al administraţiei local a unui stat membru UE, prieten şi partener, să se exprime, chiar şi pe o reţea de socializare, în acest mod denigrator faţă de alţi cetăţeni europeni, faţă de români.

De asemenea, MAE susţine că afirmaţiile politicianului italian, cu evidentă conotaţie xenofobă, afectează şi decredibilizează rolul de model şi de reper moral pentru comunitate pe care orice ales local într-o administraţie europeană ar trebui să şi-l asume.

România respinge orice manifestare prin care cetăţenii săi sunt discriminati, etichetaţi jignitor şi denigraţi în societăţile europene în care au ales să trăiască, exercitandu-şi drepturile egale cu toţi ceilalţi cetăţeni europeni. Din această perspectivă, România nu va ezita să se disocieze şi să condamne public atitudini de tipul celei menţionate care promovează xenofobia însoţită de violenţă si care, in mod deliberat, stimuleaza manifestari şi poziţii politice extremiste, în contrast total cu valorile europene.”


Italianul Anthony Aliano, de profesie avocat, a povestit pe contul său de Facebook cum a pedepsit un român.

„În timp ce mergeam spre serviciu, un român cred (aşa părea după limbajul vulgar) traversează strada (...), iar el, nereuşind să se sincronizeze cu trecerea mea, îmi trage un şut puternic în maşină. Morala fabulei: am coborât din maşină şi i-am aplicat doi pumni de calitate superioară”, scrie site-ul de ştiri PrimaDaNoi.it.

Mai departe, consilierul din Montesilvano povesteşte ce i s-a întâmplat în perioada cât a stat în România.

Şi i-am spus: când am fost eu în România cu serviciul, timp de şase luni, m-au tratat rău, deşi am fost respectuos. Noi, în Italia, vă permitem să staţi pe străzi, să furaţi, să comiteţi violuri, infracţiuni, să prostituaţi minori... Dar istoria se va schimba!!! (...) PS. Să spuneţi că sunt eu rasist!”, a postat Anthony Aliano pe rețeaua de socializare.

În câteva ore, pe siteul de socializare au fost postate zeci de comentarii cărora oficialul italian le-a răspuns în aceeaşi notă: „L-am lovit cu atâta satisfacţie! Şi nu îmi este ruşine. Să fie un exemplu şi pentru alţi politicieni! Iar laşul a luat-o la fugă”.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri