Sari la conținut

Un soldat, reţinut după ce a tras la Palatul de Justiţie din Ankara, unde urma să compară un organizator al puciului

 

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES  

Nu există informaţii privind eventuale victime. Militarul a fost reţinut la scurt timp după incident.

Akin Ozturk, şeful forţelor aeriene până în 2015 şi un membru al Înaltului Consiliu Militar (YAS), organismul care supervizează forţele armate, este acuzat că a fost unul dintre organizatorii complotului. El s-a numărat printre miile de soldaţi reţinuţi şi a fost fotografiat duminică, în timp ce era dus, cu cătuşe la mâini, la o secţie de poliţie din Ankara.

Ozturk urma să fie lăsat la vatră în august. Potrivit biografiei sale publicate pe site-ul Armatei turce, acesta s-a născut în 1952

Al doilea organizator al tentativei eşuate de puci ar fi Muharrem Kose, un fost consilier pe probleme juridice al şefului de Stat Major Interarme. Acesta este suspectat că este un susţinător al clericului de opoziţie Fethullah Gulen.

Kose a fost îndepărtat din funcţie în martie, din motive disciplinare, dar nu a fost lăsat la vatră. El nu a fost prins deocamdată.

Ministerul turc de Interne a suspendat din funcţie 8.777 de oficiali, printre care 30 de guvernatori de provincii şi 47 de guvernatori de districte, în urma tentativei de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă. Printre cei suspendaţi se mai numără 7.899 de ofiţeri de poliţie şi 614 ofiţeri din Jandarmerie.

Cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi în legătură cu tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia, a anunţat Ministerul turc de Justiţie. Printre ei se numără comandantul Armatei a II-a, care se ocupă de protecţia graniţelor ţării cu Irakul, Iranul şi Siria, consilierul şef al lui Erdogan pe probleme militare, dar şi comandantul bazei aeriene Incirlik, folosită de trupele SUA.

Acţiunile de represiune au vizat şi sistemul judiciar. Aproape 3.000 de procurori şi judecători, inclusiv cinci de la Curtea Supremă, au fost demişi, fiind suspectaţi de legături cu clericul Fethullah Gulen. Dintre ei, zece membri ai Consiliului Suprem al Magistraţilor şi doi membri ai Curţii Constituţionale au fost reţinuţi deja.

Peste 290 de persoane, inclusiv aproximativ 100 de pucişti, au fost ucise, iar alte peste 1.400 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat militară.

 sursa: News.ro