Ungaria, ameninţată de inundaţii fără precedent. Dunărea a atins niveluri record lângă Budapesta

Data publicării:
UNGARIA

La Budapesta, Dunărea a atins deja, ieri la prânz, recordul istoric de 8,61 metri. Iar pentru mâine se aşteaptă un nivel si mai mare. Autorităţile au dat însă asigurări că sunt gata să intervină în orice situaţie.

"Suntem pregătiţi să gestionăm o undă de viitură de peste nouă metri. Digurile vor rezista, cu siguranţă", a dat asigurări Imre Pesti, şeful Comitetului de apărare împotriva inundaţiilor.

Totul depinde însă de cât de mult va dura viitura şi cât de multă presiune va pune asupra barajelor. Localnicii se tem de ce este mai rău şi se grăbesc să salveze tot ce se poate.

La nord-vest de Budapesta digurile care protejează oraşul Nagymaros s-au fisurat de două ori în ultimele zile. Deşi rupturile au fost astupate, apa se scurge în continuare din ele. Oamenii spun că situaţia este mai gravă decât la inundaţiile de acum 11 ani.

Trei comune situate în amonte de Budapesta sunt izolate din cauza apelor. Un sat cu 1.500 locuitori, situat la 115 kilometri de capitală, a fost evacuat în întregime ca măsură de precauţie, după ce digul care îl proteja a fost slăbit de o alunecare de teren.

Premierul ungar, Viktor Orban, a vizitat zonele ameninţate de Dunăre.

„Barajul este protejat, sunteți în siguranță aici. Evacuarea a fost necesară deoarece pe timp de noapte evacuarea femeilor și copiilor ar fi fost foarte grea. Cuvântul de ordine de-a lungul întregii lungimi a Dunării este că trebuie să protejăm fiecare baraj”, a declarat primul ministru.

Mii de persoane evacuate în Germania

Autorităţile se luptă cu apele şi în Germania, unde fluviul Elba ameninţă să inunde mai multe localităţi din Saxonia-Anhalt şi din Brandenburg. Aproape 10.000 de locuitori au fost evacuaţi din cauza unei spărturi apărute într-un dig.

Deşi în unele zone apele au început să se retragă, mii de oameni nu se pot întoarce la casele lor, pentru că numeroase drumuri şi poduri sunt în continuare impracticabile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri