Sari la conținut

Ungaria îl ceartă pe J.C. Juncker: A uitat care este sarcina sa

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar trebui să apere interesele blocului comunitar sau cel puțin să nu se simtă ofensat dacă guvernul ungar face acest lucru în locul său, a declarat vineri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, potrivit MTI.

Jean Claude Juncker Getty 1

Anterior, în cursul zilei de vineri, Jean-Claude Juncker a avertizat statele membre ale Uniunii Europene să respecte planurile de repartizare a 160.000 de imigranți, subliniind că, în caz contrar, acesta ar fi „începutul sfârșitului” pentru UE. El a sugerat că unele state membre boicotează planul. „Unele țări membre nu-l aplică”, a declarat preşedintele Comisiei Europene. „Este începutul sfârșitului dacă regula stabilită, elaborată în mod democratic, nu este respectată de către statele membre”, a insistat acesta, vizând îndeosebi Ungaria, unde duminică a avut loc un referendum prin care s-au respins cu o majoritate covârșitoare cotele de imigranți, deși rata de participare nu a fost suficient de mare pentru ca scrutinul să fie validat, transmite Agerpres.

„Dacă de fiecare dată când un stat membru nu este de acord cu o decizie organizează un referendum pentru a spune contrariul a ceea ce stabilește norma de drept (...), nu vom ajunge să gestionăm și să guvernăm Uniunea Europeană”, a adăugat Jean-Claude Juncker.

În replică, Peter Szijjarto a declarat că şeful Comisiei Europene „pare să fie teribil de ofensat de opinia poporului ungar” și că ceea ce acesta vede ca începutul sfârșitului este de fapt „o victorie pentru democrație”. „Poate că Juncker a uitat care este sarcina sa. El nu trebuie să schimbe Europa și poporul său, ci să le susțină interesele”, a spus șeful diplomației ungare.