Sari la conținut

Ungaria | Referendum pentru plafonarea salariilor managerilor din companiile de stat

Reprezentanții a cinci partide de opoziție din Ungaria au făcut apel luni la organizarea unui referendum în favoarea instituirii unui plafon pentru salariile managerilor din companiile de stat, relatează MTI.

manager bun

Foto: Shutterstock

Referendumul a fost propus de fostul politician ecologist Gabor Vago pentru a atrage sprijinul publicului în favoarea schimbării legislației actuale în sensul ca remunerația șefilor companiilor de stat să nu o poată depăși pe cea a președintelui țării. Inițiativa este susținută de Partidul Socialist, LMP (Politica altfel, ecologist), Parbeszed (Dialog, ecologist), Egyutt (Împreună, social-liberal) și Ketfarku Kutya (Câinele cu două cozi, satiric).

Gabor Vago a subliniat în cadrul unei conferințe de presă că și o serie de sindicate, organizații civile și persoane particulare s-au alăturat campaniei de strângere da „sute de mii” de semnături pentru a demonstra că guvernul „poate fi răsturnat printr-un referendum”.

Potrivit liderul socialist Gyula Molnar, acest referendum poate fi unul simbolic și poate „demonta mitul că (partidul guvernamental) Fidesz nu poate fi înlocuit și Ungaria nu mai poate fi salvată”.

Deputatul formațiunii Dialog Gergely Karacsony a apreciat la rândul său că referendumul propus poate fi un „preludiu” al unei victorii electorale anul viitor și a subliniat importanța cooperării între partidele de opoziție.

Reprezentantul formațiunii Împreună, Peter Juhasz, a acuzat în cadrul aceleiași conferințe de presă guvernul că a transformat companiile de stat în „bancomate”, în condițiile în care unii manageri de top câștigă peste 5 milioane de forinți pe lună (16.400 euro), comparativ cu 1,5 milioane de forinți cât câștigă șeful statului.

Sursa: Agerpres

Pe aceeași temă