Ungaria | Universitatea lui Soros s-ar putea închide

Data actualizării: Data publicării:
universitate

Continuă cruciada pe care Viktor Orban o duce împotriva universităţilor străine din Ungaria. Premierul ţării vecine spune că instituţia finanţată de George Soros, Universitatea Central Europeană, care funcţionează din 1991, nu respectă toate normele. „Numeni nu este mai presus de lege, chiar dacă este miliardar”, a declarat Viktor Orban pentru presa locală, cu referire directă la omul de afaceri american, de origine maghiară. Tot liderul de la Budapesta a mai spus că viitorul instituţiei academice depinde de un acord încheiat între el şi Donald Trump, preşedintele Statelor Unite. Despre amândoi se ştie că au opinii complet diferite de politicile liberale promovate de George Soros.

Balazs Barabas, corespondent Digi24 la Budapesta: Universitatea Central Europeană funcţionează din 1991 şi a respectat întotdeauna legile Ungariei. „Nu am greşit cu nimic, ne simţim acasă la Budapesta şi vom face totul ca să rămânem”, a spus rectorul universităţii.

După noile reguli, universitatea ar trebui să-şi deschidă un campus şi să ofere cursuri şi în Statele Unite, acolo unde îşi are sediul fundaţia prin care este finanţată. O altă prevedere le impune profesorilor care vin din afara Uniunii Europene să solicite permis de muncă, document de care în prezent sunt scutiţi.

Prin proiectul de lege discutat în Parlament, instituţia ar fi obligată să solicite şi un acord bilateral, între Statele Unite şi Ungaria, prin care ambele ţări să aprobe funcţionarea universităţii.

Laszlo Palkovics, secretar de stat pentru Educaţie: Proiectul de lege prevede ca până pe 15 februarie 2018 să fie adoptate acordurile internaționale care vor reglementa situația acestor universități. În caz contrar, din septembrie 2018 instituția respectivă nu va putea începe anul universitar.

Rectorul Universităţii Central Europene spune că noua legislaţie nu e decât o încercare a autorităţilor de îngrădire a activităţii academice.

Michael Ignatieff, rectorul Universității Central Europene: Proiectul de lege întocmit de guvernul ungar pentru reglementarea învăţământului superior este discriminator, vizează în mod direct Universitatea Central Europeană şi este un atac intolerabil la adresa libertăţii noastre academice.

Subiectul a captat şi interesul presei străine. Cei mai mulţi analişti consideră că Viktor Orban încearcă de fapt să-şi regleze conturile cu miliardarul american de origine maghiară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri