Ungaria va inaugura un monument care comemorează 100 de ani de la Trianon

Data actualizării: Data publicării:
budapesta trianon monument
Ungaria va inaugura anul viitor un monument care comemorează 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Construcţia va fi amplasată în imediata apropiere a Parlamentului ungar, va avea o lungime de 100 de metri şi o lăţime de 4 metri, relatează corespondentul Digi24 la Budapesta, Balazs Barabas.
 
Nu va fi o statuie, ci o creaţie sub nivelul solului, o rampă care se va termina într-un cub de granit, crăpat în mai multe locuri şi cu o flacără eternă în mijloc. Pe cei doi pereţi laterali ai rampei vor fi inscripţionate peste 12 mii de denumiri ale localităţilor Ungariei istorice, cu dimensiunile literelor în funcţie de importanţa lor în anul 1913 (va figura și Kolozsvar, denumirea orașului Cluj-Napoca în maghiară, așa cum se vede în fotografia de mai sus)
Un decret al guvernului ungar adoptat anul trecut a dispus alocarea unui fond de 5 miliarde HUF (cca. 15,5 milioane eur) pentru proiectarea, pregătirea şi construcţia monumentului.
 
Tamas Wachsler, directorul organizaţiei care coordonează proiectul, a declarat că ideea pe care o reflectă monumentul este „nu cea a pierderii, ci a sentimentului unităţii, indiferent de ce s-a întâmplat în ultimii 100 de ani”.
Monumentul va fi inaugurat la 4 iunie 2020.
 Foto: Steindl Imre Program Zrt via index.hu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri