UNGARIA. Viktor Orban renunță la legea care interzice marilor magazine să deschidă duminica

Data publicării:
GettyImages-carne mezeluri-1

Primul pas pentru convocarea unui referendum a fost făcut în urmă cu două săpămâni de un deputat socialist. Asta în condiţiile în care, potrivit unui sondaj recent, cel puţin 60% dintre cetăţenii unguri se opun legii care interzice supermarketurilor să deschidă duminica.

Antal Rogan, şeful de cabinet al prim-ministrului Ungariei: „Considerăm importante analizele, opiniile, dar cel mai important este ceea ce gândesc oamenii. Iar din această perspectivă pentru noi toţi este evident că în anul care a trecut, închiderea magazinelor duminica s-a dovedit o chestiune foarte controversată, care a stârnit multe polemici şi proteste. A avut adepţi, dar foarte mulţi s-au pronunţat împotriva ei. Şi trebuie să vedem că în anul care a trecut nu am reuşit să îi convingem pe oameni că această măsură este un succes şi pentru ei”.

De teamă unei înfrângeri, Executivul a fost nevoit să facă pasul înapoi.

Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria: „Interdicţia de a deschide magazinele în ziua de duminica votată anul trecut de guvernul Fidesz a provocat nemulţumirea unei mari părţi a populaţiei ungare. De aceea, referendumul iniţiat de opoziţia ungară pentru a interzice acest lucru ar fi adus o mare pierdere de popularitate guvernului Fidesz. Aşa că guvernul a decis să preîntâmpine acest lucru prin a permite totuşi ca magazinele să deschidă şi în ziua de duminică”.

Legea era considerată o lovitură în plus pentru marile lanţuri comerciale, mai ales străine, după ce în 2014 guvernul adoptase taxe adiţionale, în funcţie de venitul anual.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri