Sari la conținut

UNGARIA. Viktor Orban renunță la legea care interzice marilor magazine să deschidă duminica

Primul pas pentru convocarea unui referendum a fost făcut în urmă cu două săpămâni de un deputat socialist. Asta în condiţiile în care, potrivit unui sondaj recent, cel puţin 60% dintre cetăţenii unguri se opun legii care interzice supermarketurilor să deschidă duminica.

Antal Rogan, şeful de cabinet al prim-ministrului Ungariei: „Considerăm importante analizele, opiniile, dar cel mai important este ceea ce gândesc oamenii. Iar din această perspectivă pentru noi toţi este evident că în anul care a trecut, închiderea magazinelor duminica s-a dovedit o chestiune foarte controversată, care a stârnit multe polemici şi proteste. A avut adepţi, dar foarte mulţi s-au pronunţat împotriva ei. Şi trebuie să vedem că în anul care a trecut nu am reuşit să îi convingem pe oameni că această măsură este un succes şi pentru ei”.

De teamă unei înfrângeri, Executivul a fost nevoit să facă pasul înapoi.

Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria: „Interdicţia de a deschide magazinele în ziua de duminica votată anul trecut de guvernul Fidesz a provocat nemulţumirea unei mari părţi a populaţiei ungare. De aceea, referendumul iniţiat de opoziţia ungară pentru a interzice acest lucru ar fi adus o mare pierdere de popularitate guvernului Fidesz. Aşa că guvernul a decis să preîntâmpine acest lucru prin a permite totuşi ca magazinele să deschidă şi în ziua de duminică”.

Legea era considerată o lovitură în plus pentru marile lanţuri comerciale, mai ales străine, după ce în 2014 guvernul adoptase taxe adiţionale, în funcţie de venitul anual.