UNGARIA. Viktor Orban, victorie categorică în alegeri. Dreapta se menține la putere două mandate la rând

Data publicării:
viktor orban FB crop-1

După numărarea a 47% din voturi, FIDESZ a obținut 47 la sută din sufragii și ar putea obține 96 din cele 106 de mandate disputate în scrutinul uninominal majoritar cu un singur tur, în timp ce alianța de stânga condusă de socialiști ar obține numai zece mandate.

Celelalte 93 de locuri din Dieta de la Budapesta sunt atribuite potrivit unui sistem de „compensare”.

Primele exit-poll-uri anunțau că Fidesz a obţinut 48 la sută din sufragii, iar la mare distanţă se află alianţa de centru-stânga, cu 27 la sută din sufragii, în timp ce Jobbik, partidul de extremă-dreapta, a obţinut 18 la sută.

Potrivit rezultatelor oficiale preliminare, FIDESZ ar urma să obțină 134 de mandate, alianța de stânga - 39, iar Jobbik – 26.

În aceste condiții, se conturează o premieră în istoria post-comunistă a țării: un guvern de centru-dreapta se menține la putere timp de două mandate consecutive.

Parlamentul ungar va avea din această legislatură 199 de membri, după ce, în urma reformei constituționale efectuate de Orban, numărul aleșilor a fost redus de la 386 de membri.

Principalele necunoscute ale acestui scrutin erau dacă Viktor Orban își va păstra majoritatea constituțională din Parlament (de două treimi) și dacă Jobbik va reuși să depășească stânga și să ajungă a doua forță politică a țării. Formațiunea de extremă-dreapta promisese crearea de noi locuri de muncă, lupta împotriva criminalității, renegocierea datoriei de stat și organinzarea unui referendum privind menținerea țării în Uniunea Europeană.

Relația cu România

În faţa unei victorii aproape sigure în actualele alegeri, reprezentanţii partidului condus de actualul premier Viktor Orban se arată încrezători că relaţia cu vecini precum România va fi una şi mai bună.

Nu cred că avem vreo dispută cu partenerii noştri români în ceea ce priveşte faptul că avem cu toţii nevoie, mai ales din motive istorice, să respectăm drepturile minorităţilor”, a declarat pentru Digi24 Szoltan Kovacs, secretar de stat din partea Fidesz.

Nu de aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii Jobbik. „În cazul în care Fidesz îşi va putea continua guvernarea, va continua politica trezirii iluziilor, va continua politica ce îi susţine pe maghiarii de peste graniţă, din Ardeal, prin declaraţii, dar în fapte nu face nimic”, spune Szavay Istvan, deputat Jobbik.

Mulţi maghiari nu privesc cu ochi buni ascensiunea Jobbik.

„Problema este că cei de la Jobbik urăsc pe toată lumea. Îi urăsc pe evrei, pe romi... nu vreau să votez pentru ură”, a declarat un alegător.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri