Uniunea Europeană vrea să-și creeze o unitate militară de intervenție rapidă în situații de criză

Data actualizării: Data publicării:
soldat de jucarie ue
14 țări europene își doresc o unitate specială militară la nivelul UE. Foto: Profimedia Images

Mai multe state din Uniunea Europeană, inclusiv Germania și Franța, au propus formarea unei unități militare care să fie la dispoziția UE, o forță de răspuns rapid care ar putea interveni în crizele internaționale, scrie Reuters, care citează un oficial european de rang înalt. 

Pentru Uniunea Europeană ar fi o nouă încercare de a-și crea o forță militară, după ce o primă încercare în sensul acesta a avut loc în urmă cu 20 de ani.

Oficialii țărilor membre s-ar fi exprimat în favoarea înființării unei unități militare cu 5.000 de soldați, carora li s-ar putea alătura nave și avioane, pentru a ajuta guvernele străine democratice care au nevoie de ajutor urgent.

Cele 14 țări care își doresc o unitate specială militară la nivelul UE sunt Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Germania, Grecia, Franța, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, Slovenia și Spania.

Discutată pentru prima dată în 1999, UE a înființa de abia în 2007 o unitate cu grupuri de luptă de 1.500 de persone, pentru a răspunde la crize internaționale. Aceaste grupuri nu au fost însă niciodată folosite.

În mod tradițional, UE s-a bazat pe NATO pentru acțiuni militare, dar de-a lungul timpulului președinții SUA, în special Donald Trump, au cerut liderilor europeni să facă mai mult pentru propria securitate, în special la frontierele Uniunii, chiar dacă NATO rămâne angajată în apărarea Europei.

Citește și UE a aprobat participarea SUA, Canadei și Norvegiei la proiectul privind mobilitatea militară. Va ușura deplasarea trupelor NATO

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri