Ursula von der Leyen ameninţă Polonia cu măsuri din cauza deciziei Tribunalului Constituţional. Ce sancțiuni ia în calcul șefa CE

Data actualizării: Data publicării:
Euopean Commission President Ursula von der Leyen (L) and Poland’s Prime Minister Mateusz Morawiecki (R) arrive for an EU summit at the European Council building in Brussels
Ursula von der Leyen și premierul polonez Mateusz Morawiecki. Foto: Profimedia

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat miercuri că va lua măsuri împotriva Poloniei ca răspuns la decizia Tribunalului Constituţional de la Varşovia, conform căreia unele dintre legile UE sunt incompatibile cu Constituţia poloneză. Sancțiunile ar putea viza tăierea fondurilor europene.

În cadrul unei întâlniri cu comisarii europeni, Ursula von der Leyen a declarat că analiza iniţială asupra deciziei Tribunalului Constituţional indică faptul că aceasta ridică probleme grave blocului comunitar, a spus comisarul pentru energie, Kadri Simson, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

În cazul în care aceste îngrijorări sunt confirmate de o analiză mai profundă a implicaţiilor deciziei, Ursula von der Leyen a indicat mai multe opţiuni ca răspuns.

Printre acestea se numără deschiderea de noi proceduri de infringement împotriva Poloniei, care ar putea duce la un proces în faţa Curţii de Justiţie a UE şi care ar rezulta în cele din urmă în sancţiuni financiare împotriva Varşoviei.

Potrivit lui Simson, ar putea fi activat şi noul mecanism al UE privind statul de drept, care permite suspendarea plăţilor din bugetul comunitar către ţările acuzate că încalcă legislaţia UE.

Decizia care a stârnit furtuna

Bruxellesul a iniţiat deja procedura prevăzută de Articolul 7 al Tratatului împotriva Poloniei pentru încălcarea valorilor UE, ceea ce ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al ţării în cadrul Consiliului UE.

Comisia Europeană a declanşat acest proces în 2017 din cauza reformelor judiciare din Polonia, însă cazul a fost tergiversat câţiva ani.

Cu toate acestea, Ursula von der Leyen ar putea extinde sfera acestui caz pentru a include şi cea mai recentă decizie a Tribunalului Constituţional.

Această instanţă a decis la începutul lui octombrie că unele elemente ale legislaţiei UE încalcă prevederi ale Constituţiei poloneze şi a stabilit astfel că legislaţia naţională are întâietate în faţa legislaţiei UE.

Comisia Europeană consideră, în general, că legislaţia UE are întâietate în faţa legislaţiei naţionale.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a negat că guvernul pe care îl conduce ar vrea ca țara să părăsească Uniunea Europeană, un așa-zis Polexit. Morawiecki a făcut declarația, marți, la Budapesta, unde i-a acuzat pe politicienii de opoziție că răspândesc „fake news” despre Polexit, pe care l-a numit „o minciună care urmărește să slăbească Uniunea”. 

Citește și: GALERIE FOTO  Zeci de mii de polonezi au ieșit în stradă de teama unui „Polexit”

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri