Ursula von der Leyen, despre reducerea consumului de energie: Va face ca stocurile să dureze mai mult și prețurile să scadă

Data actualizării: Data publicării:
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, în cadrul discursului despre starea UE, că, în contextul crizei energetice de pe piața europeană, „reducerea cererii de energie la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos”.

„Vedem că Rusia manipulează activ piața noastră a energiei. Preferă să ardă gazele, decât să le trimită Europei conform contractelor existente. Această piață nu mai funcționează. Pe lângă asta, criza climatică cântărește greu asupra facturilor noastre.

Prețurile au urcat de 10 ori față de nivelul de dinaintea pandemiei. Asigurarea unui trai decent devine o sursă de anxietate pentru milioane de afaceri și gospodării în UE.

(...)

Reducerea cererii la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos. Acesta este motivul pentru care înaintăm măsuri pentru statele membre să-și reducă consumul general de electricitate. Apoi e nevoie de sprijin specific pentru IMM-uri. Milioane de europeni au nevoie de sprijin.

Propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate la costuri scăzute. Acestea fac venituri pe care niciodată nu le-au luat în calcul, nici nu au visat la ele. Nu mă înțelegeți greșit, în economia noastră de piață socială profiturile sunt bune, dar în aceste vremuri este greșit să primești venituri extraordinare record și profituri, beneficiind de pe urma războiului și a consumatorilor. În aceste vremuri, profiturile trebuie împărțite și canalizate către cei care au nevoie cel mai mult.

Propunerea noastră include și producătorii de energie din combustibili fosili care trebuie să ofere o contribuție de criză iar per total propunerea noastră va strânge peste 140 de miliarde de euro de la statele membre pentru a ameliora lovitura.

Acestea toată sunt măsuri de urgență temporare la care lucrăm, inclusiv discuția despre plafoanele de prețuri. Trebuie să continuăm să lucrăm pentru a diminua prețurile la gaze.

Vom dezvolta împreună cu statele membre un set de măsuri pentru a lua în considerare natura specifică a relației noastre cu furnizorii, de la cei de neîncredere precum Rusia, la prietenii de încredere precum Norvegia.

Va trebui să decuplăm influența dominantă a gazului asupra prețului electricității. De aceea vom face o reformă profundă și comprehensivă a pieței energiei”, a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European.

Comisia Europeană este aproape de a finaliza un plan de măsuri care prevede plafonarea profiturilor companiilor energetice şi direcţionarea banilor spre consumatori. De asemenea, potrivit documentului care ar urma să fie prezentat de șefa Comisiei, consultat de Bloomberg, țările membre ar trebui să își reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri