Ursula von der Leyen spune că UE riscă să nu poată asigura suficiente rezerve de gaz pentru iarna 2023-2024

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen vorbește
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Foto: Profimedia

Uniunea Europeană se confruntă cu riscul de a nu reuşi să-şi asigure suficiente rezerve de gaz pentru iarna 2023-2024, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează DPA.

Într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului European la Bruxelles, Ursula von der Leyen a avertizat că obţinerea resurselor de energie pentru iarna anului viitor „va fi chiar mai dificilă” decât în 2022.

UE a făcut eforturi pentru a înlocui importurile de energie ruseşti, în special de gaz, după invadarea Ucrainei, într-o tentativă de a pune capăt unei dependenţe de ani de zile.

Moscova a sufocat între timp livrările către blocul comunitar, percepute drept un gest de răzbunare pentru sancţiunile occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, invocând lucrări de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1 şi solicitând plata în ruble pentru livrările de gaz, înainte ca acest gazoduct şi Nord Stream 2 să fie făcute inutilizabile de explozii încă neelucidate.

Von der Leyen a avertizat că o tăiere completă a aprovizionării cu gaz rusesc a UE, un deficit în aprovizionarea globală cu gaz natural lichefiat (GNL) şi cererea în creştere de GNL datorită refacerii economice a Asiei ar putea face ca blocul comunitar să-şi rateze ţintele de umplere a depozitelor înainte de iarna viitoare.

Blocul celor 27 ar putea înregistra un deficit de circa 30 de miliarde de metri cubi de GNL, a spus ea.

Preşedinta Comisiei Europene a spus că trebuie să se acţioneze imediat şi a făcut referire la noile atribuţii de urgenţă propuse pentru a aproba mai repede proiectele de energie regenerabilă pentru a atenua eventuale probleme de aprovizionare.

Von der Leyen a subliniat, de asemenea, importanţa susţinerii industriei europene în contextul preţurilor în creştere ale energiei, făcând referire la decizia Comisiei Europene de a relaxa regulile stricte privind ajutoarele de stat pentru a ajuta companiile sub presiune.

Un avertisment similar a transmis recent şi Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).

Circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea lipsi Europei anul viitor

Circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea lipsi Europei anul viitor în cazul unei sistări complete a livrărilor din Rusia, dar şi ca urmare a creşterii economice a Chinei ce ar urma să absoarbă o mare parte din GNL, potrivit estimărilor AIE.

Într-un asemenea scenariu, depozitele europene de gaze vor fi umplute numai la un nivel de 65% la începutul iernii 2023-2024, faţă de 95% în prezent.

„«Perna» oferită de nivelurile rezervelor actuale, precum şi scăderea recentă a preţului gazului şi temperaturile neobişnuit de blânde, nu ar trebui să conducă la concluzii prea optimiste despre viitor”, avertizează AIE, care subliniază că în vara anului 2023 condiţiile geopolitice şi economice mondiale pentru aprovizionarea şi completarea rezervelor ar putea fi diferite de cele de anul acesta, în sens negativ.

Vara aceasta, umplerea depozitelor de gaz a fost favorizată de „factori-cheie care s-ar putea să nu se mai repete în 2023”, a atras atenţia la o conferinţă de presă online directorul AIE, Fatih Birol.

Volumul de gaz livrat Europei de Rusia în 2022 ar putea fi de circa 60 de miliarde de metri cubi, nivel „foarte improbabil” să mai poată fi atins anul viitor, când livrările de gaz rusesc către UE ar putea chiar să înceteze complet, mai notează AIE.

Producţia mondială de GNL ar putea să crească, dar cu numai aproximativ 20 de miliarde de metri cubi, iar dacă importurile chineze vor reveni în 2023 la nivelul din anul 2021 vor absorbi cea mai mare parte din această creştere, mai estimează analiza AIE.

Odată cu relaxarea preţurilor gazului toamna aceasta şi cererea limitată de vremea blândă, „există riscul unui exces de încredere care se insinuează pe tema aprovizionării cu gaz a Europei. Or, nu am ajuns încă la capătul durerilor”, a mai avertizat Fatih Birol, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri