Ursula von der Leyen transmite în limba română: Am primit PNRR-ul

Data actualizării: Data publicării:
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, face o declaratiee de presa
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj, în limba română, în care confirmă primirea, la Bruxelles, a Planului Național de Redresare și Reziliență trimis luni de către România.

„Am primit PNRR-ul: include reforme & investiții pentru sprijinirea tranziției verde & digitale, „creșterea inteligentă”, sănătatea, reziliența și politicile pentru generația viitoare. #NextGenerationEU va contribui la construirea unui viitor mai verde și mai sustenabil pentru România”, se arată în mesajul postat pe Twitter de către Ursula von der Leyen.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Comisia Europeană a confirmat, de asemenea, primirea PNRR-ului României, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituției europene.

„Comisia va evalua acum planul României, în baza celor 11 criterii stabilite în Regulament și va traduce conținutul lor în acte obligatorii din punct de vedere juridic. Comisia va evalua, de asemenea, dacă cel puțin 37% din investițiile și reformele din acest plan vin în sprijinul îndeplinirii obiectivelor climatice și 20% pentru transformarea digitală”, se arată în comunicatul CE.

În cadrul PNRR, România a solicitat 14,3 miliarde de euro în granturi și alte 15 miliarde sub formă de împrumuturi, conform Comisiei Europene.

Banii care vor fi alocați de Uniunea European prin PNRR trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea a anunțat luni că a trimis oficial la Bruxelles Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în baza căruia România ar urma să accese granturi și împrumuturi în valoare de 29,2 miliarde de euro. Ministrul Ghinea a spus că a încărcat 240 de fișiere care conțin proiectele pentru care România vrea să acceseze banii europeni, iar în perioada următoare toate aceste proiecte și documente vor fi publicate de Guvern pentru a putea fi consultate.

„Am trimis PNRR-ul la Bruxelles, adică în sistemul informatic al Comisiei Europene. Am terminat de încărcat toate cele 240 de fișiere care înseamnă acum PNRR împărțit pe aproape 30 de capitole. PNRR este trimis în sistemul informatic al Comisiei Europene”, a anunțat ministrul Cristian Ghinea.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri