Sari la conținut

V. Orban, atac la „imperiul internațional” al lui Soros

Premierul ungar, Viktor Orban, și-a susținut vineri discursul anual despre starea națiunii, în care l-a acuzat pe magnatul american de origine maghiară George Soroș că se amestecă în politica internă a Ungariei. Cu aceeaşi ocazie, el a criticat Berlinul și Bruxelles-ul pentru ideologia „corectitudinii politice”, transmite Agerpres.

„Trebuie să vedem, doamnelor şi domnilor, că în apă sunt carnivori periculoşi. Este imperiul internaţional al lui George Soros, cu bani uriaşi, şi cu artilerie grea internaţională. Totuşi, eu consider că s-a umplut paharul, prin faptul că, în ciuda votului de la referendum, organizaţiile lui George Soros lucrează permanent ca să transporte imigranţi în Europa cu sutele de mii. Ţările sunt transformate în gări, oricine poate intra şi ieşi. În fine, prin demontarea regulilor de protecţie economică, vulpile sunt lăsate în coteţul cu găini să se bucure de lipsa unei competiţii. Şi nimeni nu e de vină, dacă vulpile întotdeauna câştigă”, a declarat Victor Orban.

„Organizații internaționale încearcă să intervină în politicile Ungariei, în secret și cu bani din străinătate”, a spus Viktor Orban în discursul său televizat în direct. El a susținut că în spatele acestor organizații se află George Soros, care ar urmări, printre altele, ca „sute de mii de refugiați să intre” în Ungaria.

„Susținătorii ideilor liberale” controlează politica internațională și ei sunt cei care „determină imigranții să se îndrepte către Europa” într-un număr fără sfârșit, a afirmat premierul ungar, făcând referire direct la Germania, la administrația fostului președinte american Barack Obama și la oficialii de rang înalt din instituțiile Uniunii Europene.

Orban a mai vorbit și despre cetățenii care au fost „reduși la tăcere de corectitudinea politică” și au sancționat această abordare la unele alegeri desfășurate anul trecut.

El a menționat aici alegerile prezidențiale din SUA, Brexitul, căderea guvernului italian în urma unui referendum eșuat, dar și referendumul din Ungaria privind cotele obligatorii de refugiați impuse în UE, referendum pe care Orban îl consideră un succes deși nu a fost validat din cauza prezenței la urne sub pragul legal. Toate aceste exemple arată, spune premierul ungar, că oamenii „hrăniți cu forța” cu idei utopice s-au săturat de îngâmfarea unor politicieni care cred că au întotdeauna dreptate.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, premierul ungar consideră că aceasta a devenit scena unei duble confruntări, pe de o parte între votanți și birocrații de la Bruxelles, iar de cealaltă parte între statele suverane și unioniști, aceștia din urmă fiind susținătorii creării unei Europe federaliste. El a admis totuși că Uniunea Europeană are în prezent o situație economică bună, dar s-a declarat sceptic în legătură cu evoluția mai departe a blocului comunitar, având în vedere elementele socio-politice enunțate anterior.

În discursul privind starea națiunii, Viktor Orban și-a susținut de asemenea deciziile privind ridicarea de garduri la frontierele sudice ale Ungariei pentru a opri pătrunderea refugiaților și înăsprirea pedepselor pentru traficanți și pentru trecerea ilegală a graniței, decizii foarte criticate de ONG-uri internaționale. Mai mulți membri ai guvernului de la Budapesta au vorbit recent despre posibilitatea instituirii unui control sporit asupra ONG-urilor stabilite în Ungaria, mai ales a acelora finanțate din străinătate.

Premierul ungar a amintit, de asemenea, că a „trimis acasă” Fondul Monetar Internațional, a impozitat suplimentar corporațiile multinaționale și că executivul pe care-l conduce a creat un sistem economic și politic care se individualizează prin faptul că este „adaptat nevoilor și gusturilor” populației maghiare. În încheierea discursului privind starea națiunii, premierul de la Budapesta a estimat că anul 2017 va fi marcat de mai multe atacuri asupra țării sale, acestea fiind în opinia sa presiunile de la Bruxelles privind politica economică și migrația şi le-a transmis ungurilor că nu au „niciun motiv să fie îngrijorați pentru ziua de mâine”.