Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat pentru folosire în Uniunea Europeană

Data actualizării: Data publicării:
AstraZeneca vaccin doze in cutie
Vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Agenția Europeană a Medicamentelor și-a dat acordul, vineri după-amiază, ca vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford să fie folosit în țările din Uniunea Europeană pentru persoanele peste 18 ani.

Vaccinul AstraZeneca este cel de-al treilea care primește aprobare în UE, după cel de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Studiile au demonstrat că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea bolii severe și a deceselor provocate de coronavirus.

Au existat însă întrebări cu privire la eficacitatea vaccinului la persoanele de peste 65 de ani, întrucât nu sunt suficiente date pentru această grupă de vârstă: mai puțin de 10% dintre voluntari au avut peste această vârstă.

Decizia a venit la câteva ore după ce şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a crescut presiunea pe companie după decizia sa de a reduce cantitatea de vaccinuri către UE.

„Contractul semnat în august conţinea dispoziţii obligatorii şi este foarte clar,” a declarat von der Leyen pentru postul de radio Deutschlandfunk.

Acordul din august prevede ca 300 de milioane de doze să fie livrate în Uniunea Europeană după aprobare, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane.

Surse din UE spuneau că acum se aşteaptă să primească doar aproximativ un sfert din cele 100 de milioane de vaccinuri pe care se aşteptau să le primească până în martie, un deficit de aproximativ 75 de milioane de doze.

Citește și CE a publicat contractul cu AstraZeneca pentru vaccin. Von der Leyen: „Există dispoziţii obligatorii” privind livrările

Aprobarea din jurul acestui vaccin a fost însă marcată de discuții tensionate între Bruxelles și producătorul britanico-suedez, compania fiind acuzată că nu și-a respectat acordul dat blocului european și este suspectată că ar fi „deviat” doze către Regatul Unit.

Disputele au început după ce, săptămâna trecută, compania AstraZeneca a anunțat că va livra mai puține doze de vaccin Comisiei Europene, din cele 100 de milioane de doze promise, din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, a anunțat ulterior într-o conferință de presă că a trimis o scrisoare companiei prin care a adresat „întrebări serioase și importante”, în contextul în care UE a pre-finanțat dezvoltarea și producția vaccinului și „vrea să vadă rezultatul”.

„Uniunea Europeană vrea să știe cu exactitate câte doze au fost produse de către AstraZeneca, unde anume au ajuns și cui au fost livrate. Răspunsurile companiei nu au fost satisfăcătoare până acum”, a precizat Stella Kyriakides.

Ea a adăugat că UE vrea dozele de vaccin comandate, pe care le-a prefinanțat, să fie livrate „cât mai repede posibil”. „Dorim contractul să fie pe deplin respectat”, a adăugat comisarul european.

Vaccinul AstraZeneca, dezvoltat în colaborarea cu Universitatea Oxford pe bază de virus ameliorat, a fost aprobat de câteva săptămâni deja în Marea Britanie, milioane de oameni fiind deja vaccinați.

Au fost probleme și cu vaccinul de la Pfizer/BioNTech. Compania a anunțat că va putea furniza SUA dozele de vaccin contractate mult mai repede decât se anticipase anterior, dar că pentru UE vor exista probleme cu livrările, lucru care i-a obligat pe oficialii din domeniul sănătății să încetinească planurile de vaccinare.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri