Val de aer polar în Europa. Stratul de zăpadă ajunge și la trei metri

Data publicării:
vreme severa europa iarna zapada

Frontul atmosferic polar care a pătruns în Europa în ultimele zile a îngropat sub zăpadă zona centrală a continentului. În Alpi s-au acumulat cantităţi enorme de omăt şi s-au produs avalanşe. Cel puţin 7 oameni şi-au pierdut viaţa în munţi. A nins şi în Grecia, Turcia şi chiar în Sicilia, în mijlocul Mediteranei.

În Alpi ninge de la mijlocul saptămânii trecute şi meteorologii spun că va continua şi în următoarele 5 zile. În unele zone s-a acumulat un strat de zăpadă de un metru şi jumătate, iar la peste 2.000 de metri altitudine depăşeşte trei metri. Cel puţin 7 oameni şi-au pierdut viaţa, în Alpi, în Germania, Austria şi Italia, iar alţii sunt dispăruţi şi căutaţi de salvamontişti.

În Austria au rămas localităţi izolate, iar un district din Bavaria a declarat stare de dezastru. Pentru că drumurile sunt inaccesibile, autorităţile trimit ajutoare cu elicopterul. În plus, copacii căzuţi sub greutatea zăpezii au rupt cabluri electrice şi au lăsat mii de case fără energie.

În ciuda tuturor problemelor, austriecii au ştiut să se şi bucure de zăpada abundentă.

În Italia, nu doar Tirolul e sub zăpadă. Valul de aer polar a ajuns până în sudul peninsulei şi chiar în Sicilia - o situaţie neobişnuită. Fermieri de aici sunt îngrijoraţi pentru animale şi culturi, iar transporturile pe insulă au fost paralizate: drumuri închise, trenuri şi zboruri anulate. Autorităţile au închis şcolile şi au declarat stare de urgenţă.

Şi în Grecia continuă ninsorile. Din cauza zăpezii şi a îngheţului, şcolile sunt închise mai ales în nord, dar şi în zona Atenei.

Zăpadă şi la Istanbul. În nord-vestul Turciei ninsoarea a provocat întârzieri ale curselor aeriene şi anularea multora dintre acestea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri