Valul de COVID-19 care a apărut în Franța la începutul lunii septembrie continuă să ia amploare

Data publicării:
Teste pentru Covid
Valul de COVID-19 care a apărut în Franța la începutul lunii septembrie continuă să ia amploare. Foto: Profimedia

Un nou val de COVID-19, care a apărut la începutul lunii septembrie în Franţa, continuă să ia amploare în ceea ce priveşte numărul de infecţii şi de spitalizări, potrivit unui raport săptămânal al autorităţilor sanitare, informează AFP.

În ultima săptămână, circulaţia virusului a progresat „puternic pe întreg teritoriul metropolitan, în special în rândul persoanelor mai în vârstă”, a rezumat Agenţia de Sănătate Publică din Franţa într-un bilanţ joi seara.

Creşterea a continuat, de asemenea, „la nivelul indicatorilor spitaliceşti”, cu o creştere clară a internărilor cu diagnosticul de COVID-19, inclusiv la terapie intensivă.

Până joi, au fost înregistrate 65.537 de cazuri noi, faţă de 51.366 cu o săptămână înainte. Numărul total de pacienţi spitalizaţi, de peste 16.000, a revenit la nivelul de la jumătatea lunii august.

După mai multe valuri de la începutul anului, epidemia de COVID-19 scăzuse extrem de mult în intensitate la sfârşitul lunii august, însă infecţiile au revenit o dată cu întoarcerea la şcoală.

Guvernul a decis să devanseze pentru începutul lunii octombrie debutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 destinată celor mai vulnerabili şi prevăzută iniţial să însoţească campania antigripală de la mijlocul lunii.

Autorităţile sanitare nu exclud o revenire la obligaţia de a purta mască în spaţiile închise.

Cu toate acestea, proporţia de francezi care poartă măşti în public a ajuns în septembrie la cel mai scăzut nivel de la începutul crizei sanitare, arată un sondaj realizat de Agenţia de Sănătate Publică din Franţa.

De când purtarea măştii nu mai este obligatorie în spaţiile publice închise, majoritatea persoanelor declară că nu o mai poartă sau o poartă mai rar, în special în spaţiile publice închise (76%, faţă de 58% în mai), la locul de muncă (70%, faţă de 57%) şi în mijloacele de transport în comun (61%, faţă de 23%).

La fel se întâmplă şi în prezenţa persoanelor în vârstă sau vulnerabile (58%, faţă de 44%), potrivit sondajului, realizat în perioada 12-19 septembrie pe un eşantion reprezentativ de 2.000 de adulţi, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Drept explicaţie, francezii spun că „anumite acţiuni nu mai sunt obligatorii, cum ar fi purtarea unei măşti în anumite locuri” (56%), că „majoritatea oamenilor sunt vaccinaţi” (43%) şi că măsurile de protecţie sunt „prea restrictive în viaţa de zi cu zi” (23%).

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri