Varşovia nu îşi va schimba poziţia privind muncitorii detaşaţi, spune premierul polonez

Data publicării:
macron beata

Polonia nu îşi va schimba poziţia privind directiva UE pentru muncitorii detaşaţi, a declarat joi premierul Beata Szydlo, în ziua în care Emmanuel Macron a cerut susţinerea Bucureştiului pentru iniţiativa sa în acest sens, scrie News.ro.

„Nu ne vom schimba poziţia”, le-a spus Szydlo reporterilor. „Ne vom apăra poziţia până la capăt, pentru că această poziţie este în interesele polonezilor”, a adăugat ea.

Directiva pentru muncitorii detaşaţi le permite companiilor europene să trimită angajaţi în alte state UE cu contracte prin care sunt nevoite să garanteze numai salariul minim din ţara gazdă. Președintele Macron s-a angajat într-o campanie de convingere a țărilor europene pentru o modificare a acestei directive.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat speranţa, în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român Klaus Iohannis, că un acord privind muncitorii detaşaţi în UE va fi încheiat până la sfârşitul anului şi a pledat ca statele UE să progreseze împreună în beneficiul Europei.

La scurt timp după aceea, într-un discurs rostit la Ambasada Franţei la Bucureşti, Macron a insistat că subiectul muncitorilor detaşaţi este înţeles greşit de opinia publică şi de presa din România. „Nu este vorba despre împiedicarea companiilor române să lucreze, indiferent de sector, în Europa. Este vorba despre împiedicarea companiilor franceze să evite regulile europene şi să angajeze în Franţa, pentru a face aceeaşi activitate ca şi muncitorii francezi, muncitori români, la costuri româneşti. Aceasta este concurenţă neloială”, a subliniat el.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a evitat să spună dacă este de acord sau nu cu modul în care să fie reformulată Directiva europeană.

Citiți și: 

Presa internațională: Macron nu a primit în România „cecul în alb” la care spera

Macron vrea ca pachetele salariale ale muncitorilor detaşaţi să includă beneficii în concordanţă cu reglementările ţării-gazdă şi ca toate contractele lor să fie limitate la un an în loc de doi.

Pe de altă parte, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia – Grupul de la Vişegrad – cred că propunerile merg prea departe. Aceste ţări consideră că ar trebui să aibă dreptul să concureze cu preţuri mai mici, pentru a-şi reveni după deceniile de stagnare comunistă.

Estonia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, urmează să prezinte o nouă propunere în septembrie.

Polonia îl acuză pe Macron de standarde duble, pentru că a pledat pentru o Europă mai integrată, dar încearcă în acelaşi timp să erodeze competiţia pe piaţa unică.

Două surse din Guvernul polonez au dezvăluit că Varşovia a încercat să îl invite pe Macron să se oprească și în Polonia în cadrul turneului pe care îl face în aceste zile în Austria, România şi Bulgaria. „Dar nu am văzut o prea mare dorinţă”, a spus unul dintre oficiali.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri