Vicepremierul Turciei, pentru Digi24: Niciodată nu vom avea față de UE o poziție amenințătoare

Data actualizării: Data publicării:
veysi kaynac

„Niciodată nu vom avea faţă de Uniunea Europeană o poziţie ameninţătoare. Vom continua să avem relaţii bune şi alianţe". Declaraţia a fost făcută de vicepremierul Turciei, Veysi Kaynak, într-un interviu acordat în exclusivitate emisiunii „Paşaport diplomatic” de la Digi24.

Cristina Cileacu, realizator „Pașaport diplomatic”: Turcia nu vrea niciun fel de întârziere în ceea ce privește procesul de liberalizare a vizelor. Ce se va întâmpla dacă acest lucru nu va fi pus în practică, există un plan B?

Veysi Kaynak, vicepremierul Turciei: De când s-a înfiinţat partidul AK, încă de atunci, şi-a impus „obiectivul” Uniunea Europeană ca unul pentru realizarea reformei. Noi ştim că Uniunea Europeană a crescut pe baza a patru criterii principale: drepturile omului, statul de drept, libertatea şi democraţia, iar al cincilea ar fi economia sănătoasă.

Dacă nu suntem acceptaţi în Uniunea Europeană, vom considera aceste criterii drept criteriile de la Ankara şi le aplicăm pentru poporul nostru, pentru liniştea lui. Parametrii economici ai Uniunii Europene sunt criterii de bază.

Turcia nu va fi o povară pentru Uniunea Europeană şi când Turcia va fi membră a Uniunii Europene consider că va deveni a şasea cea mai puternică și mai mare economie din Europa. De aceea noi numim aceste criterii „criteriile Istanbul” şi ne continuăm drumul conform spuselor preşedintelui partidului AK, noi ne continuăm drumul, ne conformăm legile statului după normele Uniunii Europene, ne menținem economia sănătoasă, dar niciodată nu vom avea faţă de Uniunea Europeană o poziţie ameninţătoare cum ar fi acest caz (n.r liberalizarea vizelor). Nu se poate, vom continua să avem relaţii bune şi alianţe. Turcia este o ţară cu atitudini diversificate, iar viaţa merge înainte.

Interviul integral pe care vicepremierul Turciei, Veysi Kaynak, l-a acordat în exclusivitate pentru Digi24 poate fi urmărit sâmbătă seară, de la 22:30, la emisiunea „Paşaport diplomatic”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri