Victoria Nuland și-a prezentat scuze faţă de UE pentru limbajul folosit

Data publicării:
victoria nuland crop bun mediafax

Remarca nediplomatică a fost făcută în timp ce persoanele din înregistrare, identificate de presa de la Kiev drept Victoria Nuland şi ambasadorul Geoffrey Pyatt, discutau despre modul în care ar putea rezolva criza din Ucraina, inclusiv prin implicarea ONU.

Conversaţie atribuită Victoriei Nuland cu Geoffrey Pyatt: „Ar fi minunat să putem să ajutăm la închegarea acestui lucru şi să ajute şi ONU la închegarea lui. Ştii tu... Aşa că... La naiba cu UE!”

Dincolo de remarca nediplomatică, înregistrarea arată implicarea excesivă a Statelor Unite în criza din Ucraina. Practic, cele două persoane din înregistrare discută despre cine ar trebui sau nu să ocupe funcţia de premier, rămasă vacantă după demisia lui Mykola Azarov.

Conversaţie telefonică atribuită Victoriei Nuland cu Geoffrey Pyatt: „Nu cred că Klitschko (n. red: liderul opoziţiei) ar trebui să facă parte din guvern, nu cred că este necesar, nu cred că este o idee bună. Dacă nu intră în guvern, să-l lăsăm în pace şi să-şi facă temele politice şi altele. Cred că Yats (n. red: Arseny Iaţeniuk) este cel care are experienţă economică şi de conducere. Are nevoie ca Klitschko şi Tiahnybok să rămână pe dinafară.”

Înregistrarea a apărut în timp ce asistenta secretarului american de stat se află la Kiev, pentru a treia oară în mai puţin de trei luni, unde discută cu preşedintele Viktor Ianukovici şi cu opoziţia despre dezamorsarea crizei. Întâmplător, la Kiev este în vizită oficială şi Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene. Ucraina este afectată de proteste de la sfârşitul lunii noiembrie când Viktor Ianukovici a anunţat că nu semnează acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri