VIDEO. 15 morți în inundațiile din Grecia. Primarul Atenei: Dezastru de proporții biblice

Data actualizării: Data publicării:
atena

Apele fac prăpăd în Grecia. 15 oameni au murit şi tot atâţia au fost răniţi în urma ploilor torenţiale căzute în regiunea Atenei. Pe străzile din unele localităţi, apa a ajuns la un metru înălţime.

Ploile torenţiale s-au abătut cu violenţă asupra regiunii Attica. Cele mai afectate oraşe sunt Mandra, Nea Peramos şi Megara, aflate la aproape 30 de kilometri de Atena, unde apa a depăşit un metru. Oamenii au fost surprinşi de viituri în case, în maşini sau pe străzi.

Inundațiile au provocat pagube de „proporții biblice”, după cum a anunțat Mandra Yianna Krikouki, primarul Atenei, într-o intervenție la televiziunea publică, potrivit The Guardian: „Totul este pierdut. Dezastrul e de proporții biblice.”

Drumurile s-au transformat în râuri de noroi şi resturi care au înghiţit tot ce le-a stat în cale. Puhoaiele au avut atâta forţă încât au luat cu ele maşini de câteva tone, pe care le-au aruncat peste case şi în copaci. Zeci de clădiri au fost serios avariate.

Furtunile violente fac ravagii de o săptămână în multe zone din Grecia. Autorităţile au declarat ieri stare de urgenţă în insula Symi, după ce inundaţii de proporţii au luat maşini de pe şosea şi le-au dus până în mare, au avariat case şi au provocat întreruperea alimentării cu electricitate şi apă potabilă.

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că infrastuctura insulei Symi a fost grav afectată, imobilele au fost inundate, iar zona a rămas fără electricitate. 

Prognozele meteo indică, până la sfârșitul săptămânii, risc de averse, furtuni și, pe alocuri, grindină.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106728875, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Grecia: +306978996222.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri