VIDEO. Casele care „fug” de inundații

Data publicării:
case plutitoare

Casa viitorului pluteşte şi se mută unde vrea proprietarul. Aşa văd lucrurile experţii unui birou de arhitectură din Olanda, care s-au gândit şi la casa amfibie, care se poate ridica atunci când este în pericol să fie inundată. Arhitecţii speră să-i convingă pe localnicii din zonele de coastă să nu se mute de teama inundaţiilor la care mulţi se aşteaptă din cauza încălzirii globale.

Două treimi dintre metropolele lumii sunt în zone joase şi inundabile. Acolo unde mulţi vedem riscuri, arhitecţii olandezi fără inhibiţii văd o nouă oportunitate: extinderea pe apă, în perfectă siguranţă.

Koen Olthuis, arhitect: În ultimii 10-15 ani, ne-am dat seama că nu te poţi pune întotdeauna cu natura. Este mai bine să trăieşti în armonie cu natura.

De secole, olandezii au zeci de mii de case plutitoare, de fapt barje reamenajate ca locuinţe. Acum, vor să treacă la un nou nivel. Case adevărate, pe apă, capabile să facă faţă furtunilor şi să îşi protejeze proprietarii.

Richard Coutts, arhitect: Una dintre provocările de care te loveşti în urbanism, pentru comunităţile care locuiesc aproape de apă, pleacă de la schimbările climatice care aduc inundaţii mult mai des decât înainte. De aceea, trebuie să dezvoltăm un tip de arhitectură care anticipează astfel de fenomene. Unul dintre prototipuri se numeşte Casa Amfibie. Seamănă cu o clădire obişnuită, aflată la mică distanţă de apă, dar în cazul unei inundaţii casa se poate ridica pe măsură ce creşte nivelul apei, iar locatarii rămân în siguranţă.

Sistemul este surprinzător de simplu, bazat pe principiul vaselor comunicante, dar trebuie executat impecabil pentru a funcţiona perfect. Apa ajunsă pe mal este absorbită în fundaţia casei, apoi începe să urce pe patru piloni, astfel încât parterul să fie mereu la nivelul mării sau puţin deasupra ei. Alt tip de casă, cu adevărat plutitoare, este de fapt un container cu patru stâlpi din oţel, ascunşi în zidărie. Când proprietarii vor să stea într-un singur loc, stâlpii se înfig în sol şi ţin casa pe loc, exact ca nişte ancore.

Koen Olthuis, arhitect: Oraşele obişnuite cu apa sunt mult mai adaptabile, mult mai sigure, mai prietenoase cu mediul, deci deţin toate oportunităţile. Aşadar, oraşul viitorului va fi jumătate pe uscat, jumătate pe apă, va asigura complet necesităţile urbane. Oraşul plutitor este de viitor şi se va dezvolta şi mai mult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri