VIDEO Italia, încercată greu de vremea extremă. Nouă oameni au murit într-o singură casă

Data actualizării: Data publicării:
alunecare teren italia
Italia, greu încercată de vremea extremă Foto: repubblica.it

În Italia, ploile puternice parcă nu mai contenesc. Cel puțin 12 oameni au murit sâmbătă, în urma inundațiilor din Sicilia. Și tot acolo o persoană este de negăsit. A plouat fără întrerupere în partea de vest a insulei, iar râurile au ieșit din matcă. Toată săptămâna au fost furtuni și ploi în Italia, unde au pierit în total 30 de oameni.

Viiturile au fost atât de rapide în unele locuri încât oamenii nu au avut timp să reacţioneze. Nouă persoane - rude şi prieteni, printre care şi doi copii mici, s-au înecat într-o casă din regiunea Palermo. Petreceau o seara în familie când apa a năvălit peste ei şi în scurt timp a ajuns până la tavan. Au scăpat doar un bărbat şi o fetiţă, care ieşiseră să cumpere dulciuri, şi o a treia persoană care era în curte şi s-a agăţat de un copac.

-Mi-a murit toată familia!

-Erați acolo?

-Da, eram acolo.

Un cuplu şi copilul lor au plecat cu puţin timp înainte ca puhoaiele să lovească locuinţa unde 9 oameni şi-au găsit sfârşitul.

-Ea este fetița care a murit. Sunt imagini din casa în care s-a întâmplat tragedia.

-Până la ce oră ați stat acolo?

-Până la două.

-Și apa era deja mare?

-Nu, încă nu era.

-Și de ce ați plecat?

-Copilul nostru e mic. M-am gândit că-i este frig.

Giovanni Di Giacinto, primar Casteldaccia: Este o tragedie! Sunt nouă morți, dintre care trei copii. Vârstele copiilor sunt de 1 an, 3 ani și 15 ani. Din păcate, este o situaţie foarte urâtă.

Zeci de famiilii aflate în pericol iminent au fost evacuate din calea râurilor revărsate. Unii oameni s-au urcat pe acoperiş şi au aşteptat pompierii, alţii au fugit în ultima clipă din faţa puhoaielor.

-Cum am deschis ușa a și intrat apa peste mine. Am scos-o pe fiica mea, că am o fiică invalidă, și am plecat. Nici papuci nu aveam, am deschis poarta ca să pot scoate mașina și am plecat. Împreună cu soția am urcat imediat în mașină și am fugit ca niște nebuni. Am riscat, apa era așa, îmi ajungea la capotă. Dar am riscat și am reușit să ies cu mașina.

În vestul insulei deja nu se mai poate circula. Drumurile sunt blocate de apă, copaci căzuţi şi noroi. Şi căile ferate sunt închise, după ce ploile puternice au erodat terasamentele.

În nordul Italiei, furtunile au produs un dezastru evaluat la un miliard de euro. Șeful protecţiei civile italiene a descris situația drept apocaliptică. Vântul care a suflat şi cu 190 de kilometri pe oră a pus la pământ mii de copaci şi a rupt stâlpii de electricitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri