VIDEO Lupte de stradă la Lyon și Paris. Aproape 300 de proteste au fost programate în Franța față de schimbările la legea pensiilor

Data actualizării: Data publicării:
6th Nationwide Action Day Against Pension Overhaul - Nice, France - 07 Mar 2023
Sindicatele franceze se așteptau ca două milioane de oameni să iasă în stradă în toată Franța împotriva controversatei reforme a legii pensiilor, prin care vârsta de pensionare crește. Foto: Profimedia Images

Lupte de stradă la Lyon și Paris, în condițiile în care Franța este aproape de a fi paralizată de a șasea zi de grevă națională. Aproape 300 de proteste au fost programate în toată țara, iar sindicatele vorbesc deja de o mobilizare istorică. Speră să scoată astăzi în stradă cel puțin două milioane de oameni, ca să convingă administrația Macron să renunțe la reforma pensiilor.

Forțele de ordine au intervenit la Paris în fața protestarilor care au aruncat cocktailuri Molotov. Foto: Profimedia
Forțele de ordine au intervenit la Paris în fața protestarilor care au aruncat cocktailuri Molotov. Foto: Profimedia

La Paris au loc proteste violente. Anarhiști infiltrați printre cei care au ieșit pașnic în stradă împotriva legii pensiilor au creat haos pe străzile capitalei franceze. Protestatari violenți au distrus o mașină parcată în fața unei clădiri.

Nori de gaze lacrimogene și coloane de fum provenite de la incendierea baricadelor improvizate din diferite obiecte, precum tomberoane, se ridică din mijlocul protestelor.

Un grup de demonstranți radicali au încercat să abată de la traseul bine stabilit al protestului și să se îndrepte către Senatul francez.

Senatorii francezi discută în aceste momente legea pensiilor, care a provocat proteste și incidente în Franța.

Un grup mare de jandarmi intervine și încearcă să-i oprească pe manifestanții violenți.

Guvernul francez spune că va merge mai departe cu reforma pensiilor, cu creșterea vârstei de pensionare, în ciuda acestor violențe.

Toate sondajele arată că majoritatea francezilor se opun creșterii vârstei legale de pensionare de la 62 până la 64 de ani, chiar dacă recunosc că până la urmă va fi pusă în practică.

Ministrul desemnat pentru afaceri publice, Gabriel Attal, a spus că Executivul francez a ascultat nemulțumirile oamenilor dar că nu poate să țină cont de cei care vor să blocheze economia franceză și să paralizeze Franța, așa cum au spus stânga radicală și sindicatele că vor încerca să facă astăzi.

După acest val de proteste, sindicatele au anunțat că vor face o nouă mobilizare generală pentru data de 11 martie.

Cea de-a şasea zi de proteste naţionale marchează şi debutul grevelor prelungite în mai multe sectoare, de la transporturi şi până la rafinării şi energie, comerţ sau salubritate.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri