VIDEO. Moment emoționant în Gdansk, la comemorarea primarului ucis

Data actualizării: Data publicării:
gdansk-primar-ucis

Mii de polonezi au ieşit luni seară pe străzi ca îi să aducă un omagiu primarului din Gdansk, ucis de un bărbat care era supărat fiindcă stătuse în închisoare. Marşuri împotriva violenţei au avut loc în toate marile oraşe din Polonia. Fostul premier Donald Tusk a venit special de la Bruxelles, iar preşedintele ţării a decretat doliu naţional pentru ziua în care vor avea loc funeraliile.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mii de polonezi s-au rugat şi i-au adus un omagiu lui Pawel Adamowicz, cel care a fost în ultimii 20 de ani primarul oraşului Gdansk. Acesta a murit după ce a fost înjunghiat pe scenă, în timpul unui concert caritabil.

În timpul omagiului din centrul orașului, mii de oameni au stat înmărmuriți, în tăcere, și au ascultat melodia „The Sound of Silence”, reinterpretată de Disturbed.

Printre cei care s-au adresat mulţimii, aseară, s-a aflat şi Donald Tusk, actualul preşedinte al Consiliului European şi fostul şef al partidului din care făcea parte edilul. De asemenea, Gdansk este oraşul natal al oficialului european.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Vreau să promit, în numele Domnului, în numele tuturor, al oamenilor din Gdansk, al polonezilor şi al europenilor, că pentru voi şi pentru toată lumea vom proteja Gdanskul, Polonia şi Europa noastră, că ura nu va învinge, vom lupta împotriva ei!”

Primăria din Gdansk şi scena pe care a fosat înjunghiat primarul au devenit locuri de pelerinaj. Oamenii au dus acolo flori şi lumânări aprinse.

- Nu ştiu ce se va întâmpla de acum încolo, deoarece este multă ură în oameni acum, opiniile oameni sunt atât de diferite.

- Se trezesc demoni, ceva groaznic se întâmplă iar autorităţile de acum aprobă în tăcere situaţia.

În vârstă de 54 de ani, Pavel Adamovici a murit luni după-amiază în spital, în ciuda eforturilor făcute de medici pentru a-i salva viaţa.

Atacatorul, un bărbat de 27 de ani, a spus că a vrut să se răzbune pe partidul din care făcea parte primarul. Agresorul a susţinut că Platforma Civică, formaţiunea care a fost la guvernare până în 2015, l-a condamnat fără vină la 5 ani de închisoare şi că l-a torturat după gratii. El a stat în detenţie pentru jaf armat. Acum riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă.

Susa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri