VIDEO. Papa Francisc a spălat picioarele mai multor migranți musulmani, creștini și hinduși în Joia Mare 

Data publicării:
papa captura

Foto: captură video Associated Press

Mai mulți refugiați au plâns când Papa Francisc a îngenuncheat în fața lor, le-a spălat picioarele cu apă sființă, le-a șters și le-a sărutat. Vaticanul a anunțat că patru femei și opt bărbați au făcut parte din ritual. Una dintre femei era o italiancă de religie catolică, care lucrează la centrul pentru refugiați și trei femei erau migrante creștine copte din Eritreea. Patru dintre bărbați erau catolici din Nigeria, trei erau musulmani din Mali, Siria și Pakistan și un bărbat era de religie hindusă și provenea din India.

La ritualul din Joia Mare au participat doar o parte din cei 892 de refugiați de la centrul pentru refugiați din Castelnuovo di Porto de lângă Roma. Cei care au venit au fost întâmpinați personal de Papa Francisc. La sfârșitul slujbei, Papa Francisc a salutat fiecare refugiat în parte, a făcut poze și a acceptat mai multe scrisori de la oameni.

„Toți, împreună: musulmani, hinduși, catoloci, copți, evangelici. Dar frați, copiii aceluiași Dumnezeu. Vrem să trăim în pace, integrați”, a spus Papa Francisc.

VIDEO: Associated Press

De asemenea, Papa Francisc a denunțat atentatele de la Bruxelles drept un „gest de război” al unor oameni „însetați de sânge”la centrul din Roma. 

„Avem culturi și religii diferite, dar suntem frați și vrem să trăim în pace”, a spus Papa Francisc în fața migranților.

În Joia Mare, în credința catolică, preoții spală și sărută picioarele a 12 persoane, un ritual realizat de Iisus Hristos în urmă cu 2.000 de ani, înainte de fi crucificat. Gestul este unul de smerenie.

Papa Francisc a șocat mulți catolici, când în 2013, la câteva săptămâni după ce a fost ales, a încălcat regulile Vaticanului și a spălat picioarele mai multor femei și musulmani de la un centru pentru delicvenți juvenili. Regulile Vaticanului spuneau că doar bărbații putea lua parte la ritualul de spălare a picoarele, în amintirea celor 12 apostoli.

În februarie, Vaticanul a schimbat aceste reguli și acum „oamenii lui Dumnezeu” pot fi aleși pentru a participa la ceremonie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri