VIDEO Protest cu mături la Paris faţă de François Hollande, aflat la exact un an de mandat

Data publicării:
protestParis

Cu doar o zi înainte de împlinirea unui an de mandat, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Paris pentru a-i reproşa preşedintelui François Hollande că şi-a trădat promisiunile. Manifestanţii l-au criticat duminică pentru că a întors spatele stângii, a afundat ţara în criza economică şi nu a reuşit să ţină şomajul în frâu prin reformele adoptate. Rata şomajului se află acum la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani.

Manifestaţia de contestare a lui François Hollande a fost organizată de preşedintele Frontului de StângaJean-Luc Melenchon, de Partidul Comunist şi de sindicate, care au chemat oamenii în Piaţa Bastilia. Potrivit autorităţilor, circa 30.000 de participanţi au fost prezenţi, deşi liderii opoziţiei susţin că ar fi fost vorba de 180.000 de oameni.

Dintre membrii partidului de extremă stânga, mulţi au venit duminică în Piaţa Bastilia cu mături, mopuri şi perii de curăţat, sub sloganul "Să măturăm A cincea Republică". Sintagma A cincea Republică se referă la orânduirea instituită de generalul Charles de Gaulle în 1958, care conferă puteri sporite preşedintelui ţării.

Protestul vine pe fondul sondajelor care arată că François Hollande este cel mai nepopular preşedinte din istoria modernă a Franţei. Mulţi dintre cei care l-au ales pe François Hollande în defavoarea lui Nicolas Sarkozy îşi exprimă nemulţumirea că economia se află pe marginea prăpastiei şi că şomajul este în continuă creştere. Demonstraţia de duminică a fost totodată un bun prilej pentru extrema stângă, comunişti şi sindicate de dezaprobare faţă de măsurile dure de austeritate adoptate de guvernul francez.

Nu în ultimul rând, în mai multe oraşe au fost organizate tot duminică mitinguri ale adversarilor legalizării căsătoriilor gay, cu toate că sondajele arată că două treimi dintre francezi nu simt nevoia ca protestele pe această temă să continue.

François Hollande a câştigat alegerile din mai 2012 în faţa lui Nicolas Sarkozy, care a deţinut un singur mandat de preşedinte al Franţei. Actualul lider de la Elysée şi-a adjudecat victoria cu promisiuni legate de creşterea economiei şi diminuarea şomajului, promisiuni pe care a eşuat în a le onora. Acest lucru a dus la o scădere drastică a popularităţii lui François Hollande. Sondajele arată că doar 25% dintre francezi sunt mulţumiţi de activitatea acestuia, adică mai puţin de jumătate din numărul celor care l-au ales în fruntea republicii acum un an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri