VIDEO. Protestatari din Kiev, bătuți cu sălbăticie de forțele de ordine. Imaginile sunt tulburătoare

Data publicării:
poll

Bilanţul oficial al răniţilor a ajuns la 300, în cele două săptămâni, de când au început manifestațiile împotriva președintelui Viktor Ianukovici.

Între timp apar imagini tulburătoare care arată sălbăticia cu care a acţionat poliţia împotriva protestatarilor.

Imaginile au fost filmate în urmă cu cinci zile, când intervenţia brutală a poliţiei a indignat o lume întreagă. Pe înregistrări se vede cum forţele de ordine îi bat cu sălbăticie pe toţi cei care le ajung în cale.

De la confruntările de acum câteva zile situaţia pare să se fi calmat. Tensiunea însă pluteşte în aerul îngheţat al Kievului. Oamenii spun că nu vor părăsi Piaţa Independenţei din centrul capitalei până când guvernul şi preşedintele nu îşi vor da demisia.

Autoritățile au, însă, o altă versiune a evenimentelor. „Avem de-a face cu provocări evidente. Nu sunt studenți în piață, ci provocatori care știu ce fac”, a declarat premierul Mikola Azarov

„Suntem convinşi că aceste acţiuni ale guvernului sunt făcute pentru a intimida oamenii, aşa încât aceştia să nu se mai poată exprima liber, prin proteste”, susține unul dintre liderii opoziției, Vitali Klitschko.

Chiar dacă oficialii ucraineni susțin că printre protestatari nu sunt studenți, Universitatea din Kiev a fost somată să prezinte liste cu profesorii şi cursanţii care au lipsit de la ore. Este prima măsură luată după amenințările de marți ale premierului Azarov.

În mijlocul acestor evenimente, la Kiev începe azi Consiliul Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Este o reuniune la care participă toţi miniştrii de Externe din Uniunea Europeană şi este de aşteptat ca aceştia să-i transmită un mesaj unitar Ucrainei, care să contrabalanseze influenţa Rusiei în această ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri