VIDEO. Reportaj BBC, din tranșeele de lângă Kiev: O capitală europeană a fost aruncată în vremea războaielor de acum câteva decenii

Data publicării:
Militari ucraineni in transee
O echipă BBC a discutat cu militarii care au săpat tranșee pentru a zădărnici un atac asupra capitalei ucrainene.

Cum este viața în tranșeele din jurul Kievului? O echipă BBC a discutat cu militarii care le-au săpat și au misiunea să le apere, pentru a zădărnici un atac asupra capitalei ucrainene. Protectorii drumurilor care duc spre Kiev sunt tot acolo, chiar dacă rușii s-au retras din zona capitalei. Da, spun militarii, dar nimeni nu știe dacă nu vor reveni. În fond, și președintele Volodimir Zelenski a declarat zilele trecute că în ruși nu poți avea încredere. Una zic, alta fac.

Militar ucrainean: Locuitorii din Kiev ar trebui să doarmă mai liniștiți, știind că suntem noi aici.
Reporter: Cum e viața aici, în tranșee?
Militar ucrainean: La început era cumva extrem, dar ne-am obișnuit.

Mark Lowen, corespondent BBC: Aceasta este rețeaua amplă de tranșee săpate în pădure... Se aud manevrele cu muniție reală în depărtare.

Militar ucrainean: Din primele zile ale războiului și de la bombardarea Kievului, din 24 februarie, cum unitatea noastră a fost prima alcătuită, am venit aici și am început să săpăm.

Mark Lowen, corespondent BBC: Încă am o senzație de perplexitate să văd cum în zilele noastre, o capitală europeană a fost aruncată brusc în vremea războaielor cu tranșee de acum câteva decenii. Iar cei aflați aici sunt pregătiți pentru o ședere de durată, pentru că pericolul care amenință existența țării lor va continua.

Reporter: Deci, aici dorm o parte dintre ofițeri...
Militar ucrainean: Aici trăim trei persoane.

Militar ucrainean: Eram obișnuit cu un pat obișnuit, într-un apartament obișnuit, să ies cu prietenii. Am venit direct aici și prima sarcină din prima noastră zi a fost să amenajăm locul în care urma să trăim.

Militar ucrainean: Marea Britanie ne-a trimis această armă.
Reporter: Rachete antitanc din Marea Britanie?
Militar ucrainean: Da. La început, nu aveam nicio șansă să luptăm cu tancurile rusești, cu excepția a câteva grenade și lansatoare de grenade produse la noi. Cu acest tip de arme ne simțim mai bine, cu fiecare zi suntem mai încrezători, moralul nostru este mai bun.
Reporter: Când ați folosit ultima oară această armă?
Militar ucrainean: E secret.
Reporter: Secret, deci...

Reporter: Credeți că mai este nevoie de voi aici, având în vedere că trupele ruse nu se mai află în zona din jurul Kievului?
Militar ucrainean: Să presupunem că pierdem pozițiile noastre din Donbas, Lugansk... apoi și-ar da seama că nu avem destui soldați, destule resurse pentru a proteja Kievul, se vor întoarce pentru misiunea inițială de a cuceri capitala noasrtră și a înlătura guvernul.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri