VIDEO. Statuia lui Lenin, dărâmată și decapitată la Kiev

Data publicării:
lenin3-6278799-AFP Mediafax Foto-ANATOLI BOIKO-1

Actualizare 18:20: Câțiva protestatari de la Kiev au dărămat statuia lui Vladimir Lenin și au decapitat-o.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 


Piaţa Independenţei, punctul central al manifestaţiile faţă de actuala putere de la Kiev, s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de mii de oameni veniţi la protest. La mitingul pro-european şi-au anunţat participarea şi ucraineni din alte state.

„Este un moment istoric pentru că acum nu se decide doar soarta poporului ucrainean, ci a întregii Europe de Est”, a spus un protestatar venit din Belarus.

„Nu am putut să stau în Suedia să văd ce se întâmplă cu ţara mea şi cum ei distrug tot ceea ce este important pentru mine”, a spus un ucrainean stabilit în Suedia.

Protestele nu mai contenesc în Ucraina de mai bine de două săptămâni.

„Sunt în stradă pentru viitorul meu şi al copiilor mei”, a spus unul dintre protestatari.

„Vrem ca omul aflat la putere să ne asculte şi să tragă concluziile necesare. Şi mai vrem ca el să demisioneze”, a spus un altul.

Protestatarilor li s-au alăturat şi doi susţinători din afara graniţelor: fostul preşedinte georgian Mihail Saakashivili şi fostul premier moldovean, Vlad Filat.

„El (n.red. - Vladimir Putin) vrea în mod clar să îndepărteze Ucraina de Europa. Când Ucraina va fi despărţită de Europa, orice se poate întâmpla. Te pot şantaja mai bine, pot pune mai multă presiune, politicienii pot fi cumpăraţi şi pot manipula mai bine opinia publică”, a susținut Mihail Saakaşhivili, fostul preşedinte al Georgiei.

Mesajul fostului preşedinte georgian a fost susţinut şi de mai mulţi lideri ai opoziţiei ucrainene, dar şi de oficiali europeni care acuză actuala conducere de la Kiev că ar fi compromis cu bună ştiinţă parcursul european al ţării.

„Din start, Ianukovici negocia Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană cu o atitudine nepotrivită. El nu a intenţionat niciodată să semneze, a vrut doar să se aşeze deoparte şi să mulgă două vaci: Bruxelles-ul şi Moscova. Acest lucru nu va funcţiona”, a a afirmat Jacek Saryusz-Wolki, vicepreşedintele PPE.

În tot acest timp, oamenii continuă să îndure frigul şi rămân în piaţă şi ziua şi noaptea. Ei sunt hotărâţi să continue protestele până când preşedintele Viktor Ianukovici şi actualul guvern îşi vor da demisia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri