Sari la conținut

VIDEO. Viktor Orban, huiduit la Budapesta

Mai multe sute de opozanţi ai Guvernului din Ungaria l-au huiduit, miercuri, pe premierul Viktor Orban, în timpul ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Naţionale, la Budapesta, relatează Agerpres.

Opozanţii, echipaţi cu fluiere şi goarne, s-au strâns în apropiere de Muzeul Naţional din capitală, unde liderul a rostit un discurs cu accente naţionaliste. Oamenii au scandat “Viktator”, o combinaţie între prenumele premierului, Viktor, şi cuvântul „dictator”.

Manifestaţia a provocat furia celor 1.500 – 2.000 de susţinători ai Guvernului, care au asistat la ceremonie, însă nu s-au înregistrat incidente.

Protestul a primit, în cele din urmă, autorizaţie, după ce fusese interzis iniţial de poliţie, care invocase faptul că „încalcă dreptul de a sărbători Ziua Naţională”.

Unul dintre organizatori, Peter Juhasz, liderul unui partid liberal de opoziţei, a subliniat că manifestaţiile au devenit “singurul mod” în care poate fi criticat premierul, acuzat că şi-a consolidat considerabil controlul asupra presei, după întoarcerea sa la putere, în 2010.

În discursul rostit miercuri, Orban a îndemnat liderii naţionalişti europeni să se revolte împotriva unei „alianţe păgâne a birocraţilor de la Bruxelles, presei din lumea liberală şi capitaliştilor internaţionali insaţiabili”.

“Încă avem o şansă să menţine energiile de revoltă care se intensifică într-un cadru constituţional şi să transformăm imperiul european (…), dar într-un mod paşnic şi ordonat”, a subliniat Orban, citat de Reuters.

Tulburările politice iau amploare în lume din cauza provocărilor la adresa suveranităţii naţionale din partea birocraţiilor globale şi internaţionale, a mai spus premierul, adăugând că oamenii îşi exprimă nemulţumirea faţă de ceea ce percep drept o poziţie slabă în faţa migraţiei în masă.

“Pentru a ne păstra independenţa trebuie să purtam cu curaj luptele care se află în faţa noastră. Trebuie să oprim Bruxelles-ul, să ne apărăm graniţele, să refuzăm relocările în masă”, a insistat şeful Guvernului de la Budapesta, adăugând că guvernarea trebuie să fie “în mâinile forţelor naţionaliste”.