Viktor Orban: Corupția nu va fi tolerată, dar „refuz să transform Ungaria în România”

Data publicării:
Viktor Orban GettyImages-493731476

 

Foto: Gulliver/GettyImages

Premierul maghiar a făcut această declarație marți, ca răspuns la o întrebare adresată în parlament de liderul partidului radical naționalist Jobbik, Gabor Vona.

Acesta sugerase crearea a două comisii parlamentare, una pentru a investiga presupusele legături ale lui Jobbik cu Rusia și o alta pentru a examina modul în care persoanele având legături cu Fidesz, partidul de la putere în Ungaria, s-au îmbogățit foarte mult.

„De ce persoane din cercul vostru s-au îmbogățit incredibil de mult în ultimii ani?”, l-a întrebat Vona pe premier, referindu-se la Arpad Habony, un consilier neoficial, Lorinc Meszaros, un om de afaceri din aceeași localitate cu Orban, și Andrew Vajna, un împuternicit guvernamental în industria filmului.

În replică, Viktor Orban a spus că nu a tolerat corupția de orice fel în trecut și nu o va tolera nici în viitor. Interesele țării sunt avute în vedere în orice hotărâre de guvern, a insistat el.

Premierul a spus că s-a uitat la lista cu cei mai bogați oameni din țară, care este publică, și a afirmat că în clasamentul primilor 10 cei mai bogați oameni din Ungaria nu figurează susținători ai Fidesz, deși partidul se află de zece ani la putere.

„În lumina acestui lucru, acuzațiile sunt ridicole și propun să vorbim despre această problemă serios atunci când cel puțin cinci suporteri Fidesz vor face parte din top 10” al celor mai bogați unguri, a spus Orban, adăugând: „Mă tem că aceasta nu se va întâmpla mâine”.

El a insistat că partidul Jobbik este plin de delincvenți și a cerut ca liderii partidului să deconspire binefăcătorii formațiunii.

La rândul său, Gabor Vona a respins acuzația că Jobbik ar fi primit finanțare din partea Rusiei. Independența este una din valorile fundamentale cele mai importante pentru Jobbik, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri