Viktor Orban: Privarea cetățenilor ungari de liberă circulație în UE ar fi inacceptabilă

Data publicării:
viktor orban - GettyImages - 16 oct 15-1

 

Premierul Ungariei, Viktor Orban. FOTO: Gulliver/Getty Images

Potrivit șefului guvernului ungar, mai multe țări membre ale UE, în principal state fondatoare, doresc să se separe de țările central și est-europene prin care migranții intră pe teritoriul Uniunii. 

„Orice fel de măsură care i-ar priva pe unguri de posibilitatea de a circula liber ar fi complet inacceptabilă din punctul de vedere al Ungariei, întrucât suntem singura membră a spațiului Schengen care într-adevăr protejează Schengen”, a subliniat șeful executivului de la Budapesta. 

El a ținut să remarce că statele din Grupul Vișegrad (Republica Cehă, Polonia, Ungaria și Slovacia) au convenit joi, la Praga, să coopereze pentru protejarea libertăților lor și din acest motiv au creat un cerc al „Prietenilor spațiului Schengen”. 

În urmă cu două săptămâni, Viktor Orban a estimat că Uniunea Europeană s-a confruntat cu provocări atât de mari în ultimii ani încât a venit timpul să reanalizeze parametrii de bază care o țin împreună și apoi să-și revizuiască tratatele fondatoare. 

Întrebat despre propunerea Olandei privind crearea unei zone de siguranță mai mici în cadrul spațiului de liberă circulație din UE, așa-numitul „mini-Schengen”, Orban a spus că nu numai spațiul Schengen ci și alte aspecte ale UE sunt ineficiente în prezent și trebuie reformate. 

Prim-ministrul ungar a mai afirmat că actuala criză a migrației și nivelul ridicat de alertă teroristă au făcut să fie necesare noi reglementări legate de securitate și de control al frontierelor, în timp ce criza din zona euro a ridicat întrebări despre o uniune monetară fără o politică fiscală comună.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri