Viktor Orban respinge soluția de compromis propusă de Polonia pentru a vota bugetul UE și planul de redresare economică

Data actualizării: Data publicării:
premierul ungariei, viktor orban, tine un discurs
Premierul Ungariei, Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Premierul Ungariei, Viktor Orban, insistă că țara sa nu poate accepta clauza privind respectarea statului de drept atașată bugetului Uniunii Europene și fondului de redresare economică. Cele două probleme trebuie tratate separat, a spus el, potrivit Reuters. Declarația vine după ce Polonia a venit cu o soluție de compromis pe acest subiect.

Cele două țări a au blocat bugetul multianual al UE, în valoare de 1,1 trilioane de euro și planul de relansare economică după pandemia de coronavirus, 750 de miliarde de euro, pentru că se opun ca fondurile europene să fie condiționate de respectarea statului de drept.

Totuși, joi seara, vicepremierul polonez Jarosław Gowin a spus că Varșovia ar putea accepta o declarație „obligatorie”, aprobată de cei 27 de șefi de stat și de guvern ai UE, că această clauză „nu va fi folosită pentru a exercita presiuni nejustificate asupra statelor membre”, relatează Politico.

Orban a respins însă propunerea Poloniei.

Pentru noi, această soluție, să adaugi o declarație ca un reminder pe o bucată de hârtie, nu este o variantă. Ungaria insistă ca aceste două lucruri să fie tratate separat”, a spus Orban la postul public de radio.

El a adăugat că nu e nicio grabă pentru un acord cu privire la bugetul UE în acest an, adăugând că dacă UE nu va ajunge un acord până în ianuarie, va avea unul mai târziu.

„Lăsați situația legală neschimbat și totul va merge ușor și rapid”, a spus el.

Comisia Europeană anunțase că studiază deja diferite opţiuni pentru a activa fondul de redresare post-pandemie fără Polonia şi Ungaria, dacă aceste ţări nu-şi ridică în zilele următoare veto-ul asupra acestui plan pe care l-au blocat împreună cu bugetul multianual al UE.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri