Vilnius. România susține ridicarea oricărei rezerve europene în privința Ucrainei

Data publicării:
traian basescu 2 cotroceni 8 oct 1

Înaininte de întâlnirea informală din această seară în formula 28 plus 6 (cele 28 de țări membre UE plus cele șase țări membre ale Parteneriatului Estic – n.r.), va avea loc un consiliu european pentru calibrarea pozițiilor în legătură cu Ucraina, a anunțat președintele Traian Băsescu.

În ceea ce ne privește, a precizat șeful statului, considerăm că Ucraina a îndeplinit toate condițiile tehnice puse de UE și, dată fiind poziția exprimată de fostul premier Iulia Timoșenko, România susține ridicarea oricăror rezerve în privința Kievului, dacă președintele Ianukovici dorește semnarea Acordului, a spus Traian Băsescu.

Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko, aflată în închisoare în Ucraina, a transmis Europei să nu împiedice semnarea acordului cu Ucraina, chiar dacă deputații nu au votat modificările legislative solicitate de Bruxelles, care i-ar fi permis să meargă la tratament în străinătate. Ucraina a anunțat ulterior că suspendă negocierile cu UE pentru semnarea Acordului de asociere și au fost voci care au recunoscut că este o decizie luată la presiunea Moscovei.

Președintele Traian Băsescu a subliniat, joi, că ar fi bine ca Republica Moldova – care la Vilnius parafează Acordul de asociere cu UE – să semneze acest document până la alegerile europene din mai anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri