Sari la conținut
News Alert

Violențe la Florența. Italienii nu vor schimbarea Constituţiei

Au fost violenţe de stradă la Florenţa, în Italia, unde un protest la adresa premierului Matteo Renzi a degenerat, sâmbătă, în confruntări cu poliţiştii.

Autoritățile au intervenit cu gaze lacrimogene, după ce manifestanţii au aruncat cu sticle incendiare. Un poliţist a fost rănit.

Manifestanţii sunt nemulţumiţi de referendumul convocat pe 4 decembrie, pentru schimbarea Constituţiei ţării. Au mai fost proteste împotriva guvernului Renzi și a referendumului, dar este pentru prima dată când se petrec asmenea violențe. Protestatarii au încercat să ajungă în centrul Florenței, acolo unde premierul de 41 de ani – care a fost cândva primar al orașului – era așteptat să asiste la convenția anuală a partidului său.

Premierul italian își joacă, practic, viitorul politic prin convocarea acestui referendum, la 4 decembrie. Renzi vrea să fie redus rolul Senatului și să diminueze prerogativele guvernelor regionale. Sondajele de opinie arată însă că Renzi ar putea pierde votul, pentru că opozanții spun că un asemenea demers ar afecta democrația și ar duce la o concentrare excesivă a puterii. Din 33 de sondaje de opinie, numai unul arată că Renzi ar avea câștig de cauză.