Violențe la Kiev. Protestatarii au încercat să atace o biserică a Patriarhiei ruse

Data publicării:
MASCAT SCUTIERI UCRAINA

Supăraţi că nu pot pătrunde în Mănăstirea Grotelor din Kiev, manifestanţii şi-au revărsat furia asupra forţelor de ordine. Acestea au fost bruscate şi chiar le-au fost luate cu forţa scuturile şi căştile. Sute de poliţişti au fost trimişi la lăcaşul de cult aflat sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei, unde mai mulţi preoţi organizaseră o procesiune împotriva semnării de către Ucraina a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, dar şi împotriva operaţiunii antiteroriste din estul ţării.

„Aceşti aşa-numiţi preoţi le dau arme teroriştilor în bisericile lor şi răspândesc idei anti-ucrainene”, a afirmat un protestatar.

După nu au reuşit să intre în mănăstire, manifestanţii au încercat să se ajungă la Ambasada Rusiei de la Kiev. Tentativa lor s-a lovit de un cordon de securitate format din zeci de poliţişti care nu i-au lăsat să înainteze pentru a preveni repetarea evenimentelor de acum opt zile. Atunci, geamurile reprezentanţei au fost sparte şi maşinile diplomaţilor avariate.

Dacă nici atacul asupra Ambasadei Moscovei la Kiev nu le-a reuşit, manifestanţii şi-au revărsat furia asupra unei sucursale a celei mai mari bănci ruseşti.

Occidentul cere reluarea negocierilor cu separatiștii

Statele occidentale cer reluarea negocierilor dintre guvernu ucrainean şi separatişti. Cancelarul Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au făcut apel la toate părţile implicate în conflict să înceteze focul. Mesajele au venit în ziua în care şi la Moscova, şi la Kiev au fost comemorate victimele invaziei germane din 1941.

La ceremoniile de la Kiev de comemorare a eroilor celui de-al Doilea Război Mondial, Petro Poroşenko a vorbit despre decizia de încetare unilaterală a focului, pe care trupele guvernamentale trebuie să o respecte până pe 27 iunie.

Din păcate, în aceste zile, războiul a redevenit o realitate în Ucraina. De aceea, în timpul vizitei mele la Slaviansk, în zona operaţiunilor militare, am luat decizua de a mai da o şansă păcii”, a declarat președintele.

La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a îndemnat autorităţile de la Kiev şi rebelii proruşi să se angajeze într-un dialog substanţial. De asemenea, liderul de la Kremlin a cerut Kievului să înceteze operaţiunilor militare din estul Ucrainei.

În acest timp, însă, o coloană militară lungă de doi kilometri a fost observată în vestul Rusiei în timp ce se îndrepta spre Ucraina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri