Violențe la Paris, înaintea conferinței ONU pe teme climatice

Data publicării:
paris

Activiştii ecologişti au ignorat interdicţia impusă de autorităţi şi au format un lanţ uman pe străzile Parisului, la care participau cel puţin 4.500 de persoane. Când poliţia şi-a făcut apariţia pentru a dispersa mulţimea, un grup de extremişti de stânga a ripostat.

Tineri cu feţele acoperite au atacat forţele de ordine cu pietre şi sticle. Scutierii au răspuns cu gaze lacrimogene.

La Paris, ca şi în alte capitale europene, urma să aibă loc un marş pentru climă, dar acesta a fost anulat din motive de securitate.

Suntem toţi în aceeaşi barcă. Dacă fiecare dintre noi face un efort, renunţă la micile obiceiuri dăunătoare şi încurajează schimbarea generală vom putea să rezolvăm această criză climatică ce reprezintă o ameninţare pentru întreaga omenire”, a spus unul dintre activiști.

În mod paradoxal, în prima parte a zilei parizienii au respectat indicaţiile autorităţilor şi şi-au manifestat interesul faţă de problemele mediului înconjurător printr-un protest inedit - au împânzit piaţa Republicii cu încălţăminte.

„Este o iniţiativă emoţionantă şi, în acelaşi timp, un mesaj foarte puternic. Este important să ne semnalăm prezenţa, iar toate aceste perechi de încălţăminte îi reprezintă pe cei care vor să facă ceva pentru mediu”, a spus un manifestant.

Unele dintre perechile de încălţăminte lăsate în Piaţa Republicii au fost însoţite de diverse mesaje.

De altfel, astăzi este o zi de mobilizare globală pentru protejarea mediului. Marşuri pentru a atrage atenţia asupra efectelor devastatoare ale poluării au loc la această oră în mai multe capitale europene printre care Londra, Berlin şi Madrid. Mesajul activiştilor ecologişti se adresează liderilor celor aproape 200 de naţiuni reprezentate la conferinţa ONU pentru climă ce va începe mâine în capitala Franţei. Oamenii le cer politicienilor să-şi ia angajamentul ferm pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.


Astăzi este zi de mobilizare globală pentru protejarea mediului. Sute de mii de oameni din întreaga lume participă la manifestaţii pentru a atrage atenţia asupra efectelor devastatoare ale poluării, cu o zi înaintea deschiderii conferinţei pe teme de mediu la Paris.

Marşul programat în capitala Franţei a fost anulat însă din motive de securitate, iar faptul că oamenilor li s-a interzis să manifesteze în Piața Republicii a stârnit nemulțumiri. Cu toate acestea, câteva mii de oameni s-au strâns în Paris și au mărșăluit pe străzile capitalei franceze.

Din primele informații, mai mulți tineri care s-au desprins din grupul activiștilor de mediu au mers în Piața Republicii, unde au început un protest spontan și au răspuns violent, iar forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.

Forțele de ordine încearcă acum să elibereze Piața Republicii, iar mai mulți protestatari au fost reținuți în cursul operațiunii. Însă manifestanții nu sunt dispuși să cedeze, ei formând un lanț uman în jurul statuii din piață.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Franţa, aflată sub stare de urgenţă de la atentatele din 13 noiembrie, a anulat autorizaţiile pentru manifestaţii din motive de securitate. 14 persoane suspectate că intenţionau să instige la acte de violenţă au fost plasate în arest la domiciliu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri