Viviane Reding vrea înființarea unui serviciu de spionaj al UE

Data publicării:
viviane reding crop comisarul european pentru justitie afp

Scandalul spionajului american în Europa a îngrijorat atât de mult oficialii europeni, încât acum caută soluţii pentru ca Europa să fie pe picior de egalitate cu Statele Unite în privinţa serviciilor de spionaj. Într-un interviu, comisarul Viviane Reding comenta: „As vrea să folosesc această ocazie să negociez un acord privind o cooperare mai puternică între serviciile secrete ale statelor membre UE - ca să putem avea o voce mai puternică în dialogul cu Statele Unite. NSA are nevoie de o contrapondere europeană. Propunerea mea pe termen lung ar fi înfiinţarea unui serviciu de informaţii european până în 2020”.

Serviciile de contraspionaj europene cooperează deja unele cu celelalte. În plus, există o structură în cadrul serviciului extern al UE care realizează schimburi de informaţii clasificate referitor la conflicte şi terorism. Iar experţii în contraterorism au întâlniri regulate în cadrul unui grup de lucru în Consiliu. Însă niciuna dintre aceste structuri nu are forţa unui serviciu secret comparabilă cu a unuia dintre marile state europene. Şi cu atât mai puţin cu forţa NSA.

Pe de altă parte, apar tot mai multe dovezi că guvernele îşi spionează propriii cetăţeni. Apple a divulgat o primă listă cu solicitări de date cu caracter personal pe care le-a primit din partea guvernelor din întreaga lume. Statele Unite se află pe primul loc, cu 2.000 de cereri privind 3.000 de conturi. Pe de altă parte, Marea Britanie, Spania, Germania, Franţa şi Australia au făcut împreună aproape 500 de cereri. Compania nu a spus şi la câte dintre ele a răspuns, dar a declarat că numărul lor se apropie de 1.000. Prin publicarea listei de cereri, Apple s-a alăturat celorlalte mari grupuri, precum Facebook, Google şi Yahoo, care au făcut acelaşi lucru în lunile precedente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri