Vizita lui Mohammed bin Salman în Franța provoacă proteste. Macron, acuzat că îi „spală” imaginea prințului saudit

Data actualizării: Data publicării:
Macron dă noroc cu Mohammed bin Salman
Emmanuel Macron este acuzat că îi „spală” imaginea prințului saudit Mohammed bin Salman. Foto: Profimedia

Vizita prințului moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman în Franța a înfuriat grupurile care militează pentru drepturile omului, deoarece încearcă în continuare să se reabiliteze după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, potrivit BBC.

Cina de lucru cu președintele Emmanuel Macron, de joi, a avut loc pe fondul creșterii prețurilor la energie și temerilor legate de programul nuclear al Iranului.

Logodnica lui Khashoggi a spus că a fost revoltată de vizita prințului, care neagă că a aprobat crima de la consulatul saudit din Turcia. Hatice Cengiz l-a acuzat pe președintele Macron că l-a primit pe „călăul” partenerului său „cu toate onorurile”.

Mohammed bin Salman a aterizat pe aeroportul Orly, la sud de Paris, cu o noapte înainte de discuții. Prințul saudit a stat la un castel luxos din Louveciennes, la vest de capitală, proiectat de Emad Khashoggi, un văr al jurnalistului ucis, ca un tribut adus Regelui Soare care a condus Franța în secolul al XVII-lea.

Cu câteva ore înainte de întâlnirea dintre Macron și Salman la Palatul Elysée, trei organizații civice au depus o plângere penală, acuzându-l pe prinț de complicitate la tortură și uciderea lui Khashoggi.

Printre reclamanți s-a numărat Democracy for the Arab World Now (Zarie), care a susținut că Mohammed Bin Salman (MBS) nu are imunitate la urmărirea penală, deoarece nu era șef de stat, iar Franța este unul dintre singurele locuri posibile pentru a fi judecat.

Bénédicte Jeannerod de la Human Rights Watch a spus că, fără a-și asigura „angajamente puternice și concrete” în privința drepturilor omului, dl Macron riscă să-l reabiliteze pe MBS și să-i „spele” imaginea.

Înaintea întâlnirii, președintele francez a promis că va discuta cu prințul saudit despre drepturile omului „în mod general”, dar a precizat că este important să „discutăm cu toți partenerii Franței pentru a rezolva problemele cu care se confruntă toată Europa”.

Cei doi s-au mai întâlnit după asasinarea lui Khashoggi, inclusiv în orașul saudit Jeddah, în luna decembrie a anului trecut.

Premierul Elisabeth Borne a spus că nu crede că poporul francez ar înțelege dacă președintele lor nu va vorbi cu producătorii mondiali de energie, atunci când tensiunile legate de prețuri sunt mari și „Rusia taie aprovizionarea cu gaze”.

Invazia Ucrainei de către Rusia a dus la creșterea prețurilor la energie, iar președintele Macron a cerut Arabiei Saudite să sporească producția de petrol.

Grupul de producători de petrol OPEC+, care include Rusia, se întrunește săptămâna viitoare, iar membrii săi au fost supuși presiuni pentru a ajuta la atenuarea crizei.

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu Mohammed bin Salman în Arabia Saudită, la începutul acestei luni, cu scopul de a reface relațiile dintre cele două state.

Prințul a negat întotdeauna implicarea în moartea jurnalistului, iar procurorii de la Riad au dat vina pe agenții saudiți „necinstiți”.

Cu totul alta a fost însă concluzia la care au ajuns agențiile de informații americane, care au spus că Mohammed bin Salman a aprobat operațiunea. O anchetă a ONU a concluzionat că Riadul a fost responsabil pentru crimă

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri