Sari la conținut

Vladimir Putin nu se simte singur, deşi se întâlneşte rar cu familia şi prietenii

Vladimir Putin nu se simte singur ©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

"Nu mă simt deloc singur", a declarat liderul de la Kremlin. "Oricât ar părea de ciudat, oportunităţile de a socializa şi contactele pe care le am sunt puţine, iar timpul de a mă vedea chiar şi cu acei oameni care sunt consideraţi prietenii mei, cei vizaţi de sancţiuni, este redus. Este adevărat", a spus preşedintele rus, citat de Mediafax.

"Dar eu cred că singurătatea este ceva foarte diferit. Nu este oportunitatea sau lipsa oportunităţii de a te vedea cu diverse persoane. Este o stare de spirit. Eu nu simt o astfel de singurătate deloc", a explicat Putin.

El a adăugat că oportunitatea de a se întâlni cu prietenii săi a fost deseori prejudiciată de programul său strict. "Chiar şi pe fetele mele le văd o dată sau de două ori pe lună", a afirmat el. Întrebat dacă Maria şi Katerina locuiesc în Rusia, el a răspuns afirmativ: "Bineînţeles, ele locuiesc la Moscova. Ne întâlnim acasă...".

Putin susţine că încearcă să menţină legătura cu foştii săi colegi de la Universitatea de Stat din Leningrad, pe care i-a descris drept nişte "oameni obişnuiţi". Unii dintre ei locuiesc în alte foste republici sovietice, inclusiv Ucraina şi Georgia.

"Contactele personale sunt cele mai importante", a continuat Putin. "Mai ales atunci când este vorba despre luarea deciziilor şi mai ales a acelora legate de personal, sunt anumite reguli. Mai întâi primeşti informaţii din diverse surse. Acest lucru este firesc. Dar pe termen lung, încerc să ajung la o concluzie pe baza propriilor mele impresii despre o persoană", a adăugat el. "Am lucrat pentru KGB aproape 20 de ani şi ştiu cum se fac fişele. Aceste rapoarte şi materiale nu sunt întotdeauna obiective", a explicat preşedintele rus.

"Încerc să mă bazez pe impresia personală, iar contactul direct şi comunicarea sunt importante pentru mine", a continuat Putin. "Deseori impresia mea despre o persoană este diferită faţă de ce primesc din documentele oficiale. Judec o persoană în funcţie de impresia pe care mi-o lasă, nu după hârtii", a declarat el.

Preşedintele a vorbit şi despre prietenii săi, împotriva cărora Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte ţări au adoptat sancţiuni, afirmând că, procedând astfel, puterile occidentale "au făcut o eroare sistematică". "Au plecat de la falsa premisă că am unele interese de afaceri personale din cauza legăturilor cu persoanele de pe listă. Şi vizându-le pe ele prin sancţiuni, ar fi fost ca şi cum m-ar fi lovit pe mine", dar aceste presupuneri nu au nimic de-a face cu realitatea, a afirmat Putin.

El a precizat, de asemenea, că în opinia sa, Rusia a reuşit în mare măsură să pună capăt oligarhiei. "Astăzi pot spune cu siguranţă că nu avem o astfel de situaţie în Rusia. Nicio structură oligarhică nu se substituie puterii statului şi nici nu influenţează deciziile statului în favoarea propriilor interese. Acest lucru se referă la acele persoane pe care le-am menţionat. Toţi sunt oameni bogaţi şi şi-au construit averea cu mult timp în urmă. Iar încercarea de a-mi pedepsi prietenii, pe care nu îi voi abandona, este o dorinţă de a stârni discordie în rândul elitelor şi apoi poate chiar în societate", a spus el.