Vladimir Putin: Tragedia aviatică din Ucraina nu trebuie folosită ca unealtă politică

Data publicării:
putin multumit

„Nimeni nu ar trebui şi nimeni nu are dreptul să folosească această tragedie pentru a-şi atinge scopurile politice egoiste. Incidente ca acesta nu trebuie să dezbine, ci să unească oamenii. (...) Trebuie luate toate măsurile pentru a asigura că observatorii şi experţii care lucrează la locul prăbuşirii se află în siguranţă, să asigurăm coridoare umanitare necesare pentru desfăşurarea activităţii lor”, a declarat liderul de la Kremlin.

Dincolo de aceste declaraţii, ancheta continuă, iar experţii internaţionali ajung astăzi în estul Ucrainei. Ei vor coordona operaţiunea de identificare a victimelor tragediei din 17 iulie.

La Utrecht, este programată o ceremonie de comemorare a celor care au pierit după doborârea cursei MH17.

În acest timp, recuperarea cadavrelor şi a epavei cursei MH17 este în plină desfăşurare. Apar şi noi martori care spun că nu pot uita momentul în care aeronava a explodat în aer.

La început s-a auzit un zgomot făcut de avion. Apoi a avut loc o explozie. Lucruri au început să cadă. În partea aceea s-a văzut un nor mare şi negru, spre Grabovo. Aripile şi partea principală a avionului probabil au explodat. Bucăţi de cadavre au început să cadă. Pe acoperişuri şi în grădini”, a relatat un martor ocular.

„Am văzut cadavre în cădere, acolo este grădina mea. Le-am văzut cum au început să cadă. Am crezut că erau bombe”, a spus un altul.

„Este foarte dificil şi tragic să trăieşti asemenea momente, când suntem toţi atacaţi, în oraşele noastre. Ne omoară copiii”, a comentat un locuitor din regiunea controlată de separatiști.

În locul în care s-a prăbuşit aeronava Malaysia Airlines, zeci de oameni caută rămăşiţele pasagerilor.

„Suntem aproape de ceea ce este numită prima linie a frontului. Aşadar, există riscul ca această zonă să fie scena conflictului. Ne-am asigurat că atât rebelii din oraşul de aici, dar şi guvernul Ucrainei ştiu că suntem aici, astfel încât riscul să fie minim”, a declarat Alexander Hug, reprezentant OSCE.

Separatiştii susţin că 169 de cadavre au fost ridicate de la locul prăbușirii avionului malaezian şi au fost plasate în vagoane frigorifice în așteptarea experților internaționali.

În tot acest timp, rudele celor care şi-au găsit sfârşitul pe câmpul din Ucraina aprind lumânări, privesc pozele celor dragi şi se roagă.

„Sper ca trupul mătuşii mele să fie trimis înapoi în Malaezia chiar dacă rămăşiţele nu sunt complete. Vrem să o înmormântăm aşa cum ne cere religia”, spune un malaezian.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit joi, în estul Ucrainei, foarte probabil în urma lansării unei rachete sol-aer. Toţi cei 298 de oameni aflaţi la bord şi-au pierdut viaţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri