Vladimir Putin va participa la negocierile de la Minsk pe tema conflictului din Ucraina

Data publicării:
VLADIMIR PUTIN GETTY IMAGES

 

(Foto © Guliver/GettyImages)

Preşedintele pleacă astăzi (miercuri) către Minsk, unde va participa la discuţiile în format Normandia”, a anunţat Kremlinul.

Între timp, Berlinul a catalogat aceste negocieri ca fiind „o licărire de speranță”.

Liderii Rusiei, Ucrainei, Germanei şi Franţei - formatul Normandia - urmează să se întâlnească miercuri în capitala belarusă pentru a negocia un acord de pace, scrie Mediafax.

Anunţul a fost făcut după ce cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande, şeful statului ucrainean Petro Poroşenko şi liderul rus Vladimir Putin au discutat duminică la telefon despre planul de pace.

Citiți și: Barack Obama: Rusia nu poate redesena frontierele Europei prin forța armelor

Merkel, Hollande, Poroşenko şi Putin au avut „o conferinţă telefonică extinsă” duminică, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, într-un comunicat.

Cei patru lideri au discutat „un pachet de măsuri” pentru a încerca să ajungă la „un acord cuprinzător privind soluţionarea conflictului din estul Ucrainei”, a declarat Seibert, adăugând că oficialii intenţionează să se întâlnească miercuri.

Preşedintele francez, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, au lansat o iniţiativă de pace în speranţa soluţionării crizei ucrainene. Hollande şi Merkel au fost joi şi vineri în Ucraina şi în Rusia pentru discuţii cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi cel rus, Vladimir Putin.

Citiți și: Vladimir Putin acuză Occidentul că a provocat criza din Ucraina

Negociatorii vor să întocmească un document pentru implementarea acordului de pace încheiat în septembrie la Minsk, care este încălcat în mod regulat. Potrivit lui Hollande, planul negociat în prezent prevede o zonă demilitarizată de 50-70 de kilometri şi o autonomie extinsă în regiuni din estul Ucrainei.

Liderii occidentali şi Kievul acuză Rusia că alimentează conflictul furnizându-le arme şi antrenându-i pe separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor ucrainene în estul Ucrainei, dar şi că trimite trupe peste graniţă pentru a participa la lupte. Moscova neagă acuzaţiile care i se aduc.

Citiți și: Negocieri, la Minsk, pentru pace în Ucraina. Bogdan Aurescu: Reușita reuniunii depinde, în mare parte, de Rusia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri