Volodimir Zelenski le cere liderilor europeni să adopte noile sancțiuni mai repede: E timpul să nu mai fiţi divizaţi, asta vrea Rusia

Data actualizării: Data publicării:
volodimir zelenski se adreseaza liderilor europeni
Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor europeni să adopte cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat luni seara prin videoconferință liderilor europeni reuniți la Bruxelles într-o sesiune extraordinară și le-a cerut să adopte urgent noul pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei arătând că 74 de copii ucraineni au murit în cele 52 de zile scurse de când UE a adoptat precedentele sancțiuni, relatează Politico.

„Pe 8 aprilie, în a 44-a zi a acestui război, a fost introdus cel de-al cincilea pachet de sancțiuni al UE. Iar de atunci au trecut 52 de zile. Ce s-a întâmplat în această perioadă? Atunci, la 8 aprilie, pe lista celor uciși de ocupanții ruși din Ucraina se aflau 169 de copii. Începând de astăzi, sunt 243 de copii. Până atunci, până la 8 aprilie, fuseseră distruse 928 de instituții de învățământ: grădinițe, școli, universități. Începând de astăzi: 1,888”, le-a spus președintele ucrainean liderilor UE.

Zelenski a subliniat că nu îi învinovățește pe europeni pentru războiul pornit de Rusia, dar i-a îndemnat să acționeze rapid pentru a pedepsi în continuare Moscova.

„Bineînțeles, vreau să mă înțelegeți: Nu dau vina pe niciunul dintre voi”, a spus el. „Vina pentru tot ceea ce se întâmplă este doar a statului rus. Dar sunt convins că este evident pentru fiecare dintre voi că ar trebui să existe un progres în ceea ce privește sancțiunile pentru această agresiune. Iar pentru noi, este foarte necesar. Ne va ajuta foarte mult!”, a arătat Zelenski.

„Le sunt recunoscător tuturor celor care promovează cel de-al șaselea pachet de sancțiuni și încearcă să îl facă eficient. Cu toate acestea, din păcate, dintr-un anumit motiv, nu s-a ajuns încă acolo”, a punctat președintele ucrainean.

De ce sunteți dependenți de Rusia și nu invers? Rusia trebuie să fie dependentă de voi. De ce poate Rusia să câștige în continuare aproape un miliard de euro pe zi din vânzarea de resurse energetice? De ce băncile unui stat terorist încă lucrează cu Europa și cu sistemul financiar global? Fiecare dintre aceste întrebări importante nu se referă doar la pachetele de sancțiuni sau la războiul din Ucraina. Toate acestea sunt despre voi și despre noi. Toate acestea sunt despre însăși Europa”, a punctat Zelenski.

În ultimele săptămâni, țările UE au avut divergențe în privința detaliilor legate de un embargo asupra petrolului rusesc, ceea ce a dus la întârzierea adoptării celui de-al șaselea pachet de sancțiuni. Premierul ungar Viktor Orban, a cărui ţară este foarte dependentă de petrolul rus, a declarat luni că nu există un compromis acceptabil „deocamdată” în ceea ce priveşte un embargo european asupra petrolului rus.

„Certurile interne trebuie să înceteze”

„Certurile interne trebuie să înceteze”, le-a mai spus luni preşedintele ucrainean liderilor UE, pe care i-a îndemnat la „o mai mare unitate” care să permită adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

„Europa trebuie să-şi arate forţa. Pentru că Rusia înţelege doar forţa ca argument. (...) Este timpul ca voi să nu fiţi divizaţi, să nu fiţi fragmentaţi, ci un tot întreg”, a declarat Zelenski.  „Doar prin cea mai mare unitate se vor putea găsi răspunsuri eficiente la tot ce face Rusia împotriva noastră şi împotriva voastră”, a subliniat preşedintele Ucrainei. El a avertizat că Rusia nu vrea să vadă o UE unită, ci „27 de state divizate, 27 de bucăţi care nu se pot uni”.

În plus, Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe europeni să devină „în sfârșit” independenți de arma energetică rusă, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În ceea ce priveşte candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE, Zelenski s-a declarat sigur că „statele reticente” îşi vor schimba opinia, în condiţiile în care mai mulţi reprezentanţi europeni, în special francezi, au formulat rezerve asupra unei aderări rapide a Ucrainei la UE.

„Vrem ca Ucraina să primească statutul de candidat. Noi am îndeplinit toate criteriile necesare pentru aceasta”, a afirmat Zelenski.

Pe lângă interdicția asupra petrolului, pachetul de sancțiuni despre care discută UE include măsuri de excludere a Sberbank, cea mai mare bancă comercială din Rusia, din sistemul internațional de plăți SWIFT, precum și sancționarea liderilor militari responsabili de atrocitățile comise la Bucha și din alte orașe ucrainene. Pachetul îl vizează, de asemenea, pe patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri