Vor fi impuse noi restricții în UE pentru români? Aurescu: Misiunile diplomatice ale acestor țări trimit rapoarte zilnice din București

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu priveste la obiectiv.
Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Întrebat dacă se așteaptă ca și alte țări, în afara celor opt din UE care impun restricții de călătorie românilor, să includă România pe o listă "roșie" a statelor cu multe cazuri noi de COVID-19, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat că misiunile diplomatice din București trimit raportări cu situația epidemiologică în fiecare zi.

"Sunt 8 state din UE care au introdus deja măsuri de restricționare de diverse feluri, inclusiv cu obligativitate de autoizolare, dar sunt variațiuni de la stat la stat. Sunt state care impun obligația de autoizolarea, cum este Lituania, care recomandă autoizolarea 14 zile, sau Slovacia care spune că puteți intra pe teritoriul ei ca destinație finală dacă prezentați un test negativ făcut în ultimele patru zile, stați 5 zile în autoizolare, la finalul acestora mai faceți un test, care, dacă este negativ, puteți călători liberi.

Malta interzice complet intrarea cetățenilor români pe teritoriul său.

E greu de anticipat dacă vor mai fi și alte state care vor introduce România pe o astfel de listă, dar totul depinde de evoluția epidemiologică din România.

Toate misiunile diplomatice îmi trimit în fiecare zi raportări cu privire la situația epidemiologică din statul respectiv și văd în destul de multe state creșteri ale numărului de cazuri. La fel și misiunile diplomatice ale acestor state de la București trimit astfel de raportări zilnice", a declarat Bogdan Aurescu, joi seară, la Digi24.

Citiți și: România, pe primul loc în UE la numărul de cazuri noi de coronavirus. Are mai multe decât Spania și Franța

Danemarca a introdus certificate COVID-19 pentru persoanele care călătoresc în străinătate

Danemarca a introdus un "certificat COVID-19" pentru a facilita planurile cetăţenilor de a călători în străinătate pe perioada pandemiei, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii danez, potrivit DPA, citat de Agerpres. Certificatul digital arată dacă posesorul are un rezultat negativ la testul PCR (reacţie de polimerizare în lanţ).

Unele state solicită un astfel de test pentru a permite intrarea pe teritoriul lor. Certificatul ar putea fi folosit în egală măsură ca posesorul să fie exceptat de la măsura de carantină, a adăugat ministerul.

Certificatul va putea fi eliberat în regim de gratuitate după realizarea unui test pentru COVID-19 pe teritoriul Danemarcei şi obţinerea rezultatelor. Testul trebuie să fi fost efectuat cu cel mult şapte zile în urmă pentru a fi valid.

Documentul va fi disponibil pentru persoane cu vârsta peste 18 ani care au reşedinţa în Danemarca. De la jumătatea lunii iulie, va putea fi descărcat un certificat similar destinat minorilor.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri